To je to što me zanima!

Poljak nestao tijekom oluje na Biokovu: 'Teren je zahtjevan čak i za najiskusnije planinare'

Mi i u subotu nastavljamo s potragom. Intezivno tragamao, na terenu je četrdesetak spasioca, digli smo i helihopter i dronove, rekao nam je pročelnik HGSS stanice Makarska Ante Kukavica...
Vidi originalni članak

U tijeku je potraga za stranim državljaninom kojem se gubi trag od petka 31.07.2020. u 15:00 sati, a zadnja poznata lokacija nestale osobe je predio između Bukovca i Sv. Ilije. U trenutnu nestanka muškarac je imao sportske tajice, bijelu majicu, plavo bijelu kapu i sportski sat na ruci.



- U slučaju da posjedujete informacije o njoj, ili ste planinar koje se susreo s osobom, obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovite na broj 112 ili 00385912130112. Također, informacije možete dostaviti i putem naše facebook stranice - javljaju iz HGSS-a Makarska.

Podsjetimo, još uvijek se traga za nestalim turistom u vrletima Biokova koji je u petak ujutro oko devet sati krenuo iz Podbiokovlja put planine Biokovo. Od tada mu se gubi svaki trag. Kako saznajemo od pročelnik HGSS stanice Makarska, Ante Kukavica radi se o Poljaku oko četrdeset godina starosti koji ljetuje sa obitelji u Brelima. Krenuo je prema vrhu Sv. Ilija, na visinu od 1640 metara, inače najzahtjevnijem vrhu i usponu sa puno oštrih vrhova i provalija. Njegova ruta prema onome s čim raspolažu u HGSS je bila polazak iz Brela prema Bukovcu- Ščirovcu do Sv. Ilije i u povratku Motika- Veliko Brdo. Supruzi je poslao preko mobitela zadnje fotografije na lokaciji ispod Sv. Ilije.

OPSEŽNA POTRAGA NA BIOKOVU Na terenu četrdesetak ljudi: Traže Poljaka, poslao supruzi fotografiju s planine i nestao

Od tada se više nesretni Poljak nije javio niti je odgovarao na pozive. S obzirom da je jučer poslijepodne upravo na ovom području Podbiokovlja i Zabiokovlja bilo jako grmljavinsko nevrijeme u HGSS pretpostavljaju kako je možda baš nevrijeme pridonijelo nestanku Poljaka. Na ovom biokovskom vrhu sagrađena je i kapela u čast Sv. Ilije u narodu poznatijeg kao "gromovnika", jer su baš na ovom predjelu posebno izražene grmljavine i jake kiše kao što je bilo i u petak poslijepodne kada je nestao nesretni Poljak. Nakon što je poslao zadnje fotografije supruzi sa lokacije ispod sv. Ilije na mobitel se više nije javlja te je supruga zatražila pomoć. HGSS je odmah krenuo u potragu spašavanja.

"Mi i u subotu nastavljamo s potragom. Intezivno tragamao, na terenu je četrdesetak spasioca, digli smo i helihopter i dronove", rekao nam je Kukavica.

Nažalost gotovo svake godine na Biokovu su ovakve akcije spašavanja sve učestalije od kojih neke završe i sa smrtnim posljedicama. Ovog ljeta je ovo šesta akcija spašavanja od strane HGSS stanice Makarska. I koliko se god upozorava na sve opasnosti i izazove koje pred sobom ima uspon na Biokovo očito još uvijek nije dovoljno za strane turiste koji koliko god bili iskusni ne poznaju ovu lijepu, ali prvenstveno surovu planinu.

"I za najiskusnije planinare Biokova je zahtijevna, uspon na sv. Iliju traje u prosjeku četiri sata. Mi koji je poznajemo "u dušu" uvijek se dobro pripremamo", rekli su nam domaći planinari. "Oni koji je ne poznaju ne bi smjeli kretati u ovakve planinarske izazove, poglavit ne sami, bez iskusnih vodića", rekli su nam u HGSS, ali i neki od planinara koji često borave u vrletima Biokova i znaju koliko je svaki uspon zahtijevan i pun izazova.


 

Idi na 24sata

Komentari 51

  • zdravomaleni 03.08.2020.

    Nikad neću shvatiti te ljude koji se pentraju, totalno nespremni nebu pod oblake.To nije zloba, ljuti me to.Iz godine u godinu,uvijek ista stvar.Muž je kao pirotehničar zavirio na sve planine i ne jednom sreo ekipe u japankama, izbezumljene, na 40+, bez vode.Žao mi je čovjeka bez pogovora, ali jednostavno te samoubilacke akcije na svoju ruku bi trebalo početi naplaćivati.Zašto se naši ljudi ne odvažuju kad odu negdje u inozemstvo, srljati sami?Zato što bi to sve masno platili.To nisu tlapnje, nego živa istina!Pitajte koliko bi to naplatio Nijemac ili Austrijanac?Spase te, a onda oderu ko zeca.

  • 03.08.2020.

    03.08.20. 20h23...čovjeka još nisu našli, a sreli ga planinari...slavimo Dan domovinske zahvalnosti za dan i pol...pa dajmo pošaljimo najbolje što imamo (specijalne snage) da nađu nesretnog poljskog brata! HGSS očito nije dosta, a vrijeme ide...moje su molitve uz njega i njegove!

  • komit 01.08.2020.

    Ima puno provalija na toj planini pa ako ne paziš maksimalno oklizneš se i nema te. Mozda ga je i poskok ugrizao. Ti turistički uredi bi trebali tim ljudima dati brošuru o opasnostima Biokova i da ne idu sami jer planina zavara. Mislis eto me za dva sata gore i za dva dolje. Nadam se da će ga naći živog.

Komentiraj...
Vidi sve komentare