Obavijesti

News

Komentari 49

Na terenu četrdesetak ljudi: Traže Poljaka, poslao supruzi fotografiju s planine i nestao

Na terenu četrdesetak ljudi: Traže Poljaka, poslao supruzi fotografiju s planine i nestao
3

​​​​​​​U potragu je uključeno 40 gorskih spašavatelja iz Dubrovnika, Makarske i iz Splita. U pomoć potražnoj akciji na kopnu stigao je i helikopter HRZ-a koji teren pretražuje iz zraka.

VIDEO

Članovi HGSS-a, njih 40-ak u potrazi je za državljaninom Poljske (40) koji je u petak išao sam planinariti na Biokovo. Supruzi se posljednji put javio s grebena kod Sv. Ilije u petak u 12 sati poslavši i nekoliko fotografija s planine. Kako se kasnije više nisu čuli, njegova supruga zatražila je pomoć u potrazi. Gorskim spašavateljima iz Makarske u subotu ujutro pridružile su se i kolege članovi HGSS-a iz Splita i Dubrovnika. U pomoć je stigla i ekipa u helikopteru HRZ-a koja spašavatelje prevozi do vrha i pregledava teren iz zraka, a koriste se i dronovi. 

- Muškarac se na Biokovo uputio sam, a koliko imamo informaciju, u trenutku odlaska sa sobom je imao dovoljno vode. No, jučer je bio iznimno sparan i težak dan i nismo sigurni ima li još tekućine. Inače je čovjek aktivni sportaš, bavi se trčanjem pa se nadamo da mu je organizam snažan i izdržljiv. Sinoć je područje Biokova pogodilo i nevrijeme, a teren je jedan od najgorih i najzahtjevnijih u Hrvatskoj prepun stijena i uglavnom niskog raslinja. Gdje god se okrenete imate pet sati hodanja – kaže nam Ante Jukić iz HGSS-a.

Osim teškog terena spašavateljima, kao ni izgubljenom Poljaku, na ruku ne idu ni temperature zraka koje će se, kako se očekuju, penjati iznad 35 Celzijevih stupnjeva. 

Kako saznajemo od pročelnik HGSS stanice Makarska, Ante Kukavica radi se o Poljaku oko četrdeset godina starosti koji ljetuje sa obitelji u Brelima. Krenuo je prema vrhu Sv. Ilija, na visinu od 1640 metara, inače najzahtjevnijem vrhu i usponu sa puno oštrih vrhova i provalija. Njegova ruta prema onome s čim raspolažu u HGSS je bila polazak iz Brela prema Bukovcu- Ščirovcu do Sv. Ilije i u povratku Motika- Veliko Brdo. Supruzi je poslao preko mobitela zadnje fotografije na lokaciji ispod Sv. Ilije. Od tada se više nesretni Poljak nije javio niti je odgovarao na pozive. S obzirom da je jučer poslijepodne upravo na ovom području Podbiokovlja i Zabiokovlja bilo jako grmljavinsko nevrijeme u HGSS pretpostavljaju kako je možda baš nevrijeme pridonijelo nestanku Poljaka. Na ovom biokovskom vrhu sagrađena je i kapela u čast Sv. Ilije u narodu poznatijeg kao "gromovnika", jer su baš na ovom predjelu posebno izražene grmljavine i jake kiše kao što je bilo i u petak poslijepodne kada je nestao nesretni Poljak.

Nažalost gotovo svake godine na Biokovu su ovakve akcije spašavanja sve učestalije od kojih neke završe i sa smrtnim posljedicama. Ovog ljeta je ovo šesta akcija spašavanja od strane HGSS stanice Makarska. I koliko se god upozorava na sve opasnosti i izazove koje pred sobom ima uspon na Biokovo očito još uvijek nije dovoljno za strane turiste koji koliko god bili iskusni ne poznaju ovu lijepu, ali prvenstveno surovu planinu.

"I za najiskusnije planinare Biokova je zahtijevna, uspon na sv. Iliju traje u prosjeku četiri sata. Mi koji je poznajemo "u dušu" uvijek se dobro pripremamo", rekli su nam domaći planinari.

"Oni koji je ne poznaju ne bi smjeli kretati u ovakve planinarske izazove, poglavit ne sami, bez iskusnih vodića", rekli su nam u HGSS, ali i neki od planinara koji često borave u vrletima Biokova i znaju koliko je svaki uspon zahtijevan i pun izazova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa