To je to što me zanima!

'Ponosni smo na američki fond što je uspio spasiti Agrokor'

Veleposlanica SAD-a kaže da je bilo ugodno surađivati s tri premijera: Milanovićem, Oreškovićem i Plenkovićem. Odlazi nakon dvije godine, a stiže Trumpov partner s golfa i poduzetnik
Vidi originalni članak

Julieta Valls Noyes, veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj, broji posljednje sate u Zagrebu. Karijernu diplomatkinju uskoro će zamijeniti Robert Kohorst, inače poduzetnik, friški izbor predsjednika Donalda Trumpa.

Zadnji intervju za hrvatske medije veleposlanica je dala 24sata i Večernjem listu.

Uvelike se nagađa da odlazite iz političkih razloga nakon dolaska predsjednika Trumpa. Kao, on nije sklon ambasadorima koje je imenovao bivši predsjednik Barack Obama?

- Ne odlazim iz političkih razloga. Promjena veleposlanika uobičajna je procedura kad se u Washingtonu dogodi smjena vlasti.

Vodi li se tajni, podzemni rat Rusije i SAD-a u Hrvatskoj i okolnim državama?

- Naše je stajalište, a znamo da je takvo i ono Vlade RH, da trebamo podupirati euro-atlantske ambicije država u regiji. Dakle, ohrabriti ih na putu pridruživanja u članstvo EU ili NATO-a. Vrlo smo zadovoljni što radimo s Hrvatskom na ispunjenju tih ciljeva, koji su, konačno, u interesu vlada država ove regije. To je strateška vizija koju dijelimo s Hrvatskom.

Nije li u razumijevanju tog podzemnog sukoba Moskve i Washingtona na ovim prostorima bitan slučaj Agrokora? Evo, ruske banke protiv američkog fonda...

- Osobno sam ponosna što su američki investitori, koje zastupa fond Knighthead, dio sustavnog rješenja u velikoj krizi oko Agrokora. S drugim investitorima, uključujući rusku banku VTB te skupinu dobavljača, aktivno sudjeluju u planu spašavanja Agrokora. Osiguravaju i vrijeme potrebno za dugoročno restrukturiranje koncerna. Činjenica da su američki investitori zajedno s ruskom bankom te dobavljačima uložili svježi novac u kompaniju, i to u trenutku u kojem stvari nisu sjajno izgledale, pokazuje njihovo dugoročno povjerenje u snagu te velike tvrtke. To je jasan znak optimizma i najava boljih vremena.

Što to američka vojska prevozi s aerodroma na Krku?

- Već sam rekla da su SAD i Hrvatska bliski partneri u NATO savezu i mnogim drugim operacijama. Također blisko surađujemo unutar koalicije u ratu protiv Islamske države. Vrlo cijenimo hrvatski doprinos u tom važnom segmentu borbe protiv tereorizma. Državljani Republike Hrvatske bili su žrtve terora Islamske države. Zahvalni smo na pomoći koju nam u ratu protiv Islamske države, na različite načine, pruža Republika Hrvatska.

Dakle, s hrvatskog aerodroma prevozi se oružje na Bliski istok?

- Rekla sam da smo zahvalni na svim naporima koje Hrvatska ulaže kako bismo porazili Islamsku državu.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • Prva Proleterska 19.11.2017.

    Usput , što ne pitate Anemićnoga , kolko je digao kredita u Vatikanu , dok je ćaskao za novinare sa Papom !

  • Prva Proleterska 19.11.2017.

    Ajme pameti u Hrvata , koji joj vjeruju ! Došli su OPLJAĆKATI AK a ne spasiti !

  • patagonija1 18.11.2017.

    I ja bih bio "ponosan" sa podebljanim kontom na banci. Na racun necijih poreznih obveznika

Komentiraj...
Vidi sve komentare