Obavijesti

News

Komentari 37

'Ponosni smo na američki fond što je uspio spasiti Agrokor'

'Ponosni smo na američki fond što je uspio spasiti Agrokor'

Veleposlanica SAD-a kaže da je bilo ugodno surađivati s tri premijera: Milanovićem, Oreškovićem i Plenkovićem. Odlazi nakon dvije godine, a stiže Trumpov partner s golfa i poduzetnik

VIDEO

Julieta Valls Noyes, veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj, broji posljednje sate u Zagrebu. Karijernu diplomatkinju uskoro će zamijeniti Robert Kohorst, inače poduzetnik, friški izbor predsjednika Donalda Trumpa.

Zadnji intervju za hrvatske medije veleposlanica je dala 24sata i Večernjem listu.

Uvelike se nagađa da odlazite iz političkih razloga nakon dolaska predsjednika Trumpa. Kao, on nije sklon ambasadorima koje je imenovao bivši predsjednik Barack Obama?

- Ne odlazim iz političkih razloga. Promjena veleposlanika uobičajna je procedura kad se u Washingtonu dogodi smjena vlasti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vodi li se tajni, podzemni rat Rusije i SAD-a u Hrvatskoj i okolnim državama?

- Naše je stajalište, a znamo da je takvo i ono Vlade RH, da trebamo podupirati euro-atlantske ambicije država u regiji. Dakle, ohrabriti ih na putu pridruživanja u članstvo EU ili NATO-a. Vrlo smo zadovoljni što radimo s Hrvatskom na ispunjenju tih ciljeva, koji su, konačno, u interesu vlada država ove regije. To je strateška vizija koju dijelimo s Hrvatskom.

Julieta Valls Noyes

Nije li u razumijevanju tog podzemnog sukoba Moskve i Washingtona na ovim prostorima bitan slučaj Agrokora? Evo, ruske banke protiv američkog fonda...

- Osobno sam ponosna što su američki investitori, koje zastupa fond Knighthead, dio sustavnog rješenja u velikoj krizi oko Agrokora. S drugim investitorima, uključujući rusku banku VTB te skupinu dobavljača, aktivno sudjeluju u planu spašavanja Agrokora. Osiguravaju i vrijeme potrebno za dugoročno restrukturiranje koncerna. Činjenica da su američki investitori zajedno s ruskom bankom te dobavljačima uložili svježi novac u kompaniju, i to u trenutku u kojem stvari nisu sjajno izgledale, pokazuje njihovo dugoročno povjerenje u snagu te velike tvrtke. To je jasan znak optimizma i najava boljih vremena.

Što to američka vojska prevozi s aerodroma na Krku?

- Već sam rekla da su SAD i Hrvatska bliski partneri u NATO savezu i mnogim drugim operacijama. Također blisko surađujemo unutar koalicije u ratu protiv Islamske države. Vrlo cijenimo hrvatski doprinos u tom važnom segmentu borbe protiv tereorizma. Državljani Republike Hrvatske bili su žrtve terora Islamske države. Zahvalni smo na pomoći koju nam u ratu protiv Islamske države, na različite načine, pruža Republika Hrvatska.

Julieta Valls Noyes

Dakle, s hrvatskog aerodroma prevozi se oružje na Bliski istok?

- Rekla sam da smo zahvalni na svim naporima koje Hrvatska ulaže kako bismo porazili Islamsku državu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje