To je to što me zanima!

Porazna statistika: Na našim grobovima je uvozno cvijeće

Uoči blagdana Svih svetih, Hrvatska gospodarska komora je objavila prilično poraznu statistiku po kojoj se pojačava uvoz cvijeća prije tog blagdana.
Vidi originalni članak

Iz Hrvatske gospodarske komore napominju da godišnje Hrvatska uveze čak 1376 tone cvijeća vrijednog 7,44 milijuna eura, a izveze tek 152 tone vrijedne skoro milijun eura.

Iako statistike za ovogodišnji listopad još nisu poznate, HGK napominje da trend uvoza raste. Prošle godine smo samo u listopadu uvezli 128 tona cvijeća, čak pet tona više nego isti mjesec godinu dana ranije. Vrijednost uvoza lanjskog listopada je bila pet milijuna kuna.

Najviše uvozimo iz Nizozemske, a lani je u listopadu od rezanog cvijeća najviše uvezeno krizantema i ruža, po 35 tona za svaku vrstu.

Nešto bolje Hrvatska stoji sa svijećama čiji izvoz raste, ali i dalje je upola manji od uvoza. Lani smo uvezli svijeća u vrijenosti 4,67 milijuna eura, najviše iz Njemačke, a zatim iz Poljske. Izvezli smo svijeće u vrijednosti većoj od dva miijuna eura, najviše u Sloveniju, stoji u objavi HGK.

Idi na 24sata

Komentari 78

  • Patton1203 01.11.2016.

    Dan mrtvih je 2. studenog, a ne 1. studenog. I Hrvati su olako prihvatili ovaj komercijalizam sa zapada, kako bi strani trgovci mogli zarađivati na cvijeću i svijećama, ne poštujući svoju staru tradiciju da se groblja posjećuju na Dan mrtvih, a ne na Sve svete. I ovo govori kako se uništava kultura, tradicije i koliko smo jaki katolici, vjernici, kada nam svatko može nametnuti svoje "patke". Ovo je samo djelić svega onoga gdje se gubimo kao narod i utapama u bespuća svjetskih gluposti.

  • Patton1203 01.11.2016.

    Sve su to rezultati hrvatske politike i političara. Oni su ti koji usmjeravaju, svojim zakonima i uredbama ekonomiju u Hrvatskoj. Pa tko se sjeća devedesetih, još je Tuđman govorio kako će Hrvatska živjeti od trgovine, a ne proizvodnje. I eto, Hrvatska propada uz trgovinu. Pa nitko normalan ne može tvrditi da se može živjeti bez proizvodnje, vrijednosti se stvaraju proizvodnjom, a ne švercom. Jedino da legaliziramo distribuciju droge pod državnom kapom, pa da budemo centralni distributer, možda tada. Pod uvjetom da budemo jedini u svijetu i da vojska vodi knjige i nadzire trgovinu, jer bez toga, opet bi to naši tajkuni i trgovci uspjeli kanalizirati u svoje džepove.

  • liliana 01.11.2016.

    Dan svih svetih je izmišljeno da bi se zarađivalo.Groblje mogu obići svaki dan ili kad hoću.Ovo je potrošačko ludilo.Bacanje hrpe novaca.

Komentiraj...
Vidi sve komentare