To je to što me zanima!

Porfirije: Velika je odgovornost stavljena na moja nejaka pleća

U prvom obraćanju poslije izbora za poglavara SPC-a Porfirije je jučer pozvao na molitvu i blagoslov za sve vjernike svetosavske crkve, sve ljude dobre volje i za cijeli svijet
Vidi originalni članak

U Sabornoj crkvi arhangela Mihaila u Beogradu u petak ujutro održava se liturgija na kojoj će biti ustoličen patrijarh srpski Porfirije, kojeg je u četvrtak apostolskim ždrijebom Sabor SPC-a, među trojicom kandidata  s najviše glasova članova Sabora, izabrao za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

U čin patrijarha Porfirija uvesti će čuvar patrijaršijskog trona, mitropolit dabro-bosanski Hrizostom i episkop sremski Vasilije, koji je dan ranije predsjedao izbornim Saborom SPC.

MITROPOLIT PORFIRIJE Tko je novi patrijarh? Ljubitelj je rocka, smatraju ga dobrim za međusobne odnose dvije crkve

U prvom obraćanju poslije izbora za poglavara SPC-a Porfirije je jučer pozvao na molitvu i blagoslov za sve vjernike svetosavske crkve, sve ljude dobre volje i za cijeli svijet.

- Prizivajući Božji blagoslov na svu braću i sestre, djecu svetosavske crkve, i sve ljude dobre volje i čitav svijet, molim sve da se mole Bogu za moju malenkost - da se zajedno, idući putem koji su propatili naši sveti preci, udostojimo Carstva nebeskog - poručio je novoizabrani patrijarh.

- Sa dubokim smirenjem i osjećajem strahopoštovanja prihvaćam danas činjenicu koja je ovim sabornim služenjem svete liturgije završena u našim srcima, a to je da sam ja izabran u sveti presto Svetog Save. Molim se Bogu i molim sve vas da me molitvama i djelima podržite, da kao poglavar makar i u najmanjoj mjeri budem dostojan nasljednik svojih prethodnika. Pred živim Bogom i crkvom i svima vama iskreno ispovijedam da se nemam čime pohvaliti osim slabostima svojim - dodao je patrijarh Porfirije u prvom obraćanju javnosti.

Uz brojne vjernike koji su došli iskazati uvažavanje novom poglavaru SPC-a, liturgiji nazoče predstavnici vjerskih zajednica, srbijanske vlade, a pojedini mediji neslužbeno najavljuju mogući sastanak predsjednika Aleksandra Vučića s patrijarhom Porfirijem nakon čina njegova ustoličenja.

Činom predaje poglavarskih znamenja, koju prate povici episkopa i svećenstva SPC-a "dostojan", označit će da je patrijarh uveden u tron, poslije čega se očekuje njegova pristupna besjeda.

NOVOIZABRANI PATRIJARH Josip Bozanić čestitao Porfiriju

Poslije današnjeg čina u Sabornoj crkvi, patrijarh Porfirije bit će kasnije ustoličen i u povijesnom sjedištu srpskih patrijarha, u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu.

Beogradski elektronički mediji objavili su danas ocjenu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u povodu izbora novog patrijarha SPC-a, koji ističe da je doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije čovjek koji je "iznad standarda onih izabranih prije njega".

- Na njega će biti stavljen veliki pritisak. Ne vidim kako bi on mogao biti most između Hrvatske i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića - citirala je agencija FoNet Milanovićevu izjavu televiziji Nova. - Mi smo svjetovni državnici. Njegova uloga tu nije bitna - rekao je Milanović.

IZBOR U HRAMU SVETOG SAVE Mitropolit zagrebački Porfirije izabran je za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve

Uz brojne čestitke upućene novoizabranom patrijarhu, istaknuta je i poruka zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića da izbor Porfirija za patrijarha "bude u prvom redu blagoslov sestrinskoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi".

- Neka Duh Sveti, koji nas obnavlja, otvori nove putove Božje ljubavi i milosrđa, novog razumijevanja i uvažavanja, prihvaćanja i opraštanja, kako bi se otvorile nove stranice plodonosne suradnje u zajedništvu za dobro povjerenih nam vjernika - poručio je Bozanić. 

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Ljerka PosarićS 21.02.2021.

    koliko vrijedi tri XXX - jel to "žućo" ili "crvendać"????

  • Ljerka PosarićS 21.02.2021.

    Sami PARAZITI na okup - a joj kolko ih ima!!!!

  • Ljerka PosarićS 21.02.2021.

    g. Maks kaj Vam je jedan žućo - ja često imam dva, a vjerojatno ću ga i sada dobiti - "fućka mi se" što će mi netko nevažan i nepozna dati "žuću". Pozdrav Purgerica - I dalje pišite istinu - dokaz da imate svoje mišljenje i da si nedate"soliti pamet" od "nepoznatog"!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare