To je to što me zanima!

Poslodavac mu je dužan platiti dio stanarine za rad od kuće!

Prema presudi, poslodavac je dužan platiti odštetu i to retroaktivno 150 franaka mjesečno. Stručnjaci smatraju da bi ova presuda mogla imati dugotrajne posljedice, psoebno za rad od kuće u vrijeme pandemije
Vidi originalni članak

Švicarski poslodavci dužni su svojim zaposlenima za rad od kuće platiti jedan dio stanarine, zaključio je sud u Zurichu, prenosi Swissinfo.ch.

Tužbu protiv svoje firme podnio je jedan zaposleni koji je tražio odštetu za rad od doma. Firma je ukazala na to da ne postoji odgovarajući dogovor o odšteti i da nije bila u obavezi da plati dio stanarine.

AMERIČKA STUDIJA Zaposlenici potvrdili: Rad od doma povećava produktivnost

Međutim, sudac je donio zaključke koji su drugačiji od argumenata firme, navodeći da to što zaposleni nisu imali doatne troškove, poput iznajmljivanja dodatnih prostorija, nije razlog a im se odbije zahtjev za odštetom.

Prema presudi, poslodavac je dužan platiti odštetu i to retroaktivno 150 franaka mjesečno. Stručnjaci smatraju da bi ova presuda mogla imati dugotrajne posljedice, psoebno za rad od kuće u vrijeme pandemije korona virusa.

KRAJ UŽURBANOG ŽIVOTA? Rad od doma mogao bi postati normalan i nakon pandemije

Oni ističu da zaposleni imaju pravo na odštetu ako su prinuđeni, ne svojom voljom, raditi od kuće, a da onaj tko to čini na osnovu vlastite volje ne bi na to imao pravo.

Uz to, eksperti za radno pravo ukazuju da poslodavac, koji snosi odgovornost i za zdravlje zaposlenih, ima obavezu da ubuduće plati i odgovarajuću stolicu za rad od kuće.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • recoba20 28.05.2020.

    Mislim da dotični može lagano krenuti tražiti novi posao..

  • zgb2zoran 28.05.2020.

    Pa to je ok, firma si smanjila režije i ima manje troškove a ti imaš povećan internet, ukućani trpe jer im sporiji internet, moraju te gledati....., uglavnom, neka plate.

  • barotteli_1 28.05.2020.

    U Sloveniji se po zakonu plaća 3€ po danu za najam prostora u ovom slučaju stana ili kuće u kojoj radnik živi. Tako bi trebalo biti svugdje..jer firma koristi tvoj vlastiti prostor za zaradu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare