To je to što me zanima!

Snimke iz zraka: Zračne snage natapaju požarište kod Omiša

Požar koji je u subotu zahvatio oko 70 hektara borove šume kod Lokve Rogoznice blizu Omiša, uništio je i dvije vatrogasne cisterne.
Vidi originalni članak

Nasreću, kod Lokve Rogoznice nije bilo ljudskih žrtava, a vatra nije uspjela doći do kuća. Dok su se vatrogasci lavovski borili s vatrom, izgorjela su im i dva vozila zbog čega je šuma blizu Omiša jutros izgledala poput scene iz nekog postapokaliptičnog filma. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pogledajte kako je to izgledalo jutros, nakon što su vatrogasci noć probdijeli na požarištu:

Zračne snage natapaju požarište

Kanader i Airtractor iz sastava Oružanih snaga RH od nedjelje ujutro su na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje natapaju područje kako se vatra ne bi ponovno rasplamsala.

Također, u tijeku je smjena protupožarnih vodova kopnenih snaga te se 51 vojnik iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH povlači u Divulje, a 52 pripadnika iz Sinja preuzimaju zadaće na saniranju požarišta, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH. 

STAVLJEN JE POD NADZOR Požar uništio cisterne, ali se ne širi dalje: 'Nitko nije stradao...'

Tijekom subote na tom je požarištu bilo angažirano sedam protupožarnih aviona: pet kanadera i dva Airtractora, a cijelu noć na terenu se nalazio i 51 pripadnik Hrvatske vojske. Požar kod Omiša ujedno je i najveći ovogodišnji požar na kojem je zabilježen i najveći angažman protupožarnih zračnih snaga u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone.

Zračne snage na požarištu su ostvarile oko 28 sati naleta pri čemu su izbacili oko 340 vodenih bombi odnosno više od 1 800 tona vode.

POŽAR KOD LOKVE ROGOZNICE Vatra se širi: Dvije kuće skoro izgorjele, turisti spašavali aute

Zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile i kapetan posade na kanaderu bojnik Darko Kučej zadnji je od zračnih snaga u subotu navečer napustio požarište.

"Djelovali smo sve do zalaska sunca, a zadnjih sat i pol gašenja natapali smo i sanirali rubna područja kako bi olakšali posao zemaljskim snagama jer se radi o nepristupačnom terenu. Najvažnije je što smo uspjeli zajedno sa vatrogascima na terenu obraniti kuće jer se vatra u jednom trenutka približila na nekih 20-ak metara od prvih kuća", rekao je bojnik Kučej.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • COJOTE 13.08.2018.

    A sad, ako ste pametni zasadite masline.

  • POTPEC 12.08.2018.

    Da je po meni svako opožareno područje bi bilo po posebnim režimom. Zabrana prodaje, prenamjene i bilo čega drugog za sljedećih 10.godina uz obavezu da ga se kultivira sa biljem i stablima šta je i dosad raslo na tom opožarenom području ili nekim drugim koji će ga oplemenit.

  • matura 12.08.2018.

    Kad nam stignu izraelski avioni, sve će biti sigurnije...

Komentiraj...
Vidi sve komentare