To je to što me zanima!

'Postojeća cjepiva bit će manje efikasna protiv omikron soja'

Bancel navodi da su znanstvenici zabrinuti jer se 32 od 50 mutacija u varijanti omikron nalaze na spike proteinu, na koji se usredotočuju postojeća cjepiva kako bi se osnažio imunološki sustav protiv covida-19
Vidi originalni članak

Izvršni direktor Moderne predviđa da će postojeća cjepiva biti puno manje učinkovita protiv omikrona i upozorio je da bi mogli proći mjeseci prije nego što farmaceutske tvrtke uspiju proizvesti veću količinu cjepiva koje će djelovati protiv nove varijante koronavirusa.

PULOMOLOG O PACIJENTIMA U DUBRAVI 'Imali smo pet covid pacijenata koji su počeli krvariti u trbušnoj šupljini, to nam je bilo čudno'

Stephane Bancel je rekao da velik broj mutacija omikrona na spike proteinu, koji virus koristi za inficiranje ljudskih stanica, te brzo širenje te varijante u Južnoj Africi sugerira da će se postojeća cjepiva možda morati modificirati iduće godine.

NAJNOVIJI SOJ KORONE Kako sojevi dobivaju imena: Zašto Omikron, a prije njega je još deset slova grčkog alfabeta?

"Mislim da nema šanse da je učinkovitost na istoj razini kao što smo imali s delta varijantom", rekao je Bancel u intervjuu za Financial Times.

"Mislim da će biti pad. Ne znamo samo koliki jer trebamo pričekati podatke. No svi znanstvenici s kojima sam razgovarao kažu nešto poput.. 'ovo neće biti dobro'", dodao je.

Komentari šefa Moderne dolaze u vrijeme kad javnozdravstveni stručnjaci i političari nastoje imati optimističniji ton o učinkovitosti postojećih cjepiva protiv omikrona.

NOVI SOJ KORONE Ovo su simptomi omikrona: Razlikuju se od delta soja

Bancel navodi da su znanstvenici zabrinuti jer se 32 od 50 mutacija u varijanti omikron nalaze na spike proteinu, na koji se usredotočuju postojeća cjepiva kako bi se osnažio imunološki sustav protiv covida-19.

Većina stručnjaka mislila je da se varijanta s toliko mutacija neće pojaviti još godinu ili dvije, dodao je Bancel.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • B.1.1.529 30.11.2021.

    Ne cijepiti se dok traje pandemija. A kada zavrsi, isto tako.

  • Segregacija 30.11.2021.

    Zar je ikada imalo učinka?

  • Čistokrvni gmo free 30.11.2021.

    Teorija zavjere se nastavlja...ili je to spin da se opravda ne učinkovitost cijepiva na kojima korumpirana firma mlati pare...🙉 😳 🤣

Komentiraj...
Vidi sve komentare