Obavijesti

News

Komentari 11

Kako sojevi dobivaju imena: Zašto Omikron, a prije njega je još deset slova grčkog alfabeta?

Kako sojevi dobivaju imena: Zašto Omikron, a prije njega je još deset slova grčkog alfabeta?

Postoje dvije kategorizacije novih sojeva - oni koji izazivaju zabrinutost i oni koje se trenutačno prate. Zabrinutost izazivaju alfa, beta, gama, delta i najnoviji omikron soj, dok su na drugoj listi lambda i mi sojevi

VIDEO

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila da će novi sojevi koronavirusa dobiti imena po slovima grčkog alfabeta kako bi se izbjegla široj javnosti komplicirana znanstvena nomenklatura te dosadašnje nazivanje sojeva prema državama u kojima su otkriveni.

Alfa soj nazivao se britanski soj, dok je delta soj bio poznat kao indijski soj. S delte se prešlo na omikron iako između ta dva slova grčkoj alfabeta ima čak još deset slova - epsilon, zeta, eta, theta, jota, kapa, lambda, mi, ni i ksi.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

Lijekovi za covid VIDEO

Sojevi koji izazivaju zabrinutost

Postoje dvije kategorizacije novih sojeva - oni koji izazivaju zabrinutost i oni koje se trenutačno prate. Zabrinutost izazivaju alfa, beta, gama, delta i najnoviji omikron soj, dok su na drugoj listi lambda i mi sojevi, javlja tportal.

Epsilon soj, otkriven u Kaliforniji sredinom 2020. godine skinut je s liste sojeva koji se prate, kao i zeta soj iz Južne Amerike koji je bio detektiran prije godinu dana u Velikoj Britaniji i Nigeriji. Theta soj detektiran je u veljači ove godine na Filipinima i u ožujku u Japanu, točnije - kod putnika koji je doletio s Filipina. Jota soj detekriran je u veljači ove godine u New Yorku, a do travnja se proširila cijelim SAD-om i u još 18 država. Soj lambda i dalje je na listi onih koje prati WHO, a pojavio se u Peruu u ljeto 2020. godine. Soj mi (izgovara se kao mu), pojavio se početkom ove godine u Kolimbiji te se proširio Južnom Amerikom i Europom.

Grčka slova Ni i Ksi, koja prethode omikronu, nemaju svoj soj. Svjetska zdravstvena organizacija objasnila je da su nekorištenjem tih slova pokušali izbjeći zabune i sprječavanje "nepotrebnog vrijeđanja velike skupine ljudi". Ni se engleskom čita 'nu' pa bi korištenjem tog grčkog slova zvučalo kao engleska riječ 'new' (novo). 

Posebna je priča za preskakanje slova ksi (xi). Svjetska zdravstvena organizacija nastoji, kako kažu, “izbjeći nanošenje uvrede bilo kojoj kulturnoj, društvenoj, nacionalnoj, regionalnoj, profesionalnoj ili etničkoj skupini”. Iako nisu precizirali o čemu je riječ, korisnici društvenih mreža pretpostavili su da je razlog preskakanju upravo ime kineskog predsjednika Xi Jinpinga. 

Neki to povezuju s pozamašnim iznosima koje Kina uplaćuje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji - čak deset posto ukupnih sredstava dolazi iz Kine, a rastu iz godine u godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'

Loše vremenske prilike ometaju spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'
UPUTILI OSAM VOZILA

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'

Na gašenje požara upućeno je osam vozila. Vatrogasci su nam potvrdili da je požar pod nadzorom te da se radilo o požaru stroja
Banožić tvrdi da nije pretjecao. Evo što kažu policija i optužnica
TRAGIČAN SUDAR KOD VINKOVACA

Banožić tvrdi da nije pretjecao. Evo što kažu policija i optužnica

Medije je optužio da lažu u vezi pretjecanja te da frontalnog sudara, "far od far", nije bilo. Policija i optužnica koju su protiv njega podignuli prije tri i pol tjedna tvrde drugačije