To je to što me zanima!

Pokrenuli bi posao? Država će vam dati 55.000 kuna potpore

Profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić kaže da će ove mjere stvoriti privid i da nema života na tržištu rada dok se ne počnu stvarati radna mjesta...
Vidi originalni članak

Državne potpore za samozapošljavanje u idućoj godini porast će s 35.000 na 55.000 kuna. Mogla bi to biti dobra prilika za nezaposlene koji su prijavljeni na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a imaju ideju o pokretanju posla.

Sredstva za samozapošljavanje moći će se dobiti i za socijalno poduzetništvo, što do sada nije bio slučaj, a ostali detalji svih mjera trebali bi biti poznati ovih dana. U politiku zapošljavanja trebalo bi se vratiti i pripravništvo, čiji sustav još uvijek nije osmišljen do kraja, ali će nuditi dva modela, piše tportal.

Stručno osposobljavanje, unatoč zahtjevima organizacija mladih, neće se ukinuti, ali će se dodatno postrožiti i koristit će se samo za regulirane profesije koje imaju obvezu polaganja stručnog ispita.

Jurčić: To nije dobro, pa ne mogu svi biti poduzetnici

Ipak, na nove mjere ne gledaju svi s optimizmom. Profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić kaže da će one stvoriti privid i da nema života na tržištu rada dok se ne počnu stvarati radna mjesta.

'Ne mogu svi biti poduzetnici, to može tri do četiri posto ljudi, a ostali moraju raditi kod poduzetnika. U Hrvatskoj nestaju radna mjesta, nema uvjeta da se tržište razigra. Ovo je pokušaj politike da prikaže da se nešto radi. Ako ne znaš što ćeš napraviti – napravi barem nešto da se govori o tome. Nikad se ne razmišlja treba li nam nešto baš u ovom trenutku', rekao je tportalu Jurčić. 

Idi na 24sata

Komentari 30

  • 33beg33 15.12.2017.

    ja bi otvorio javnu kuću u zg kao u amsterdamu ali mi država neda,jer ne želi da se zna tko je od političara hurva,gey,lezba i koliko se državnih novaca troši na takove usluge

  • 33beg33 15.12.2017.

    nije problem osnovati tvrtku i krenuti u proizvodnju bez poticaja,ali je problem sto proizvedeš tesko možes prodati u hr,jer država ne stoji iza proizvođaća kao na zapadu,jer uvozni lobi u hr je jaći od države i svi koji idu u novu i manju proizvodnju su osuđeni na propast,a i država zbog silinih nameta im ide na ruku,zato 55000 kn je uzmi i potpiši sebi smrtnu presudu osim ako ti je tata u vladi ili saborski zastupnik,direktor javnog poduzeća ili čelnik stranke,ostali svi zavrse na ulici

  • Pamtim 15.12.2017.

    Bacanje love na gluposti. Osobno znam jednog neradnika koji do svoje tridesete, a živi s roditeljima, nije imao ni godinu staža, spavao do poslijepodne, i onda se dosjetio spasonosne formule da postane " poduzetnik". Prijavio je na burzu nekakav plan o Fastfood kiosku, dobio 35 000 kuna, izigravajo baju mjesec dana, dok lovu nije zapio i prokockao. Kad sam ga pitao da li se boji da će ga država tražiti lovu natrag, rekao je da mu se baš hebe i da nije jedini kaj je napravio takav "poduzetnički" plan i da nema šanse da se od njega naplate i da hoće, jer on neće nikad biti prijavljen nigdje na plaću.. Evo to ti je država i njezini "poduzetnici".

Komentiraj...
Vidi sve komentare