To je to što me zanima!

Povijesna presuda u Indiji: Gay seks više nije kriminalno djelo

Po zakonu iz kolonijalnih vremena svatko koga prijave zbog seksualnog odnosa s osobom istog spola mogao je biti osuđen na zatvorsku kaznu od 10 godina...
Vidi originalni članak

Seks između dva muškarca ili dvije žene u Indiji više nije kriminalno djelo. Tako je danas odlučio tamošnji Vrhovni sud srušivši jedan od najstarijih zakona koji je takve seksualne odnose tretirao kao "neprirodnu uvredu". 

Aktivisti su odluku dočekali s velikim pljeskom, a neki od njih su i zaplakali.

- Kriminaliziranje takvog odnosa je iracionalno i prije svega protuustavno, rekao je sudac Dipak Misra dok je čitao obrazloženje odluke. 

Zakon poznat kao "odjeljak 377", koji je kriminalizirao homoseksualne odnose, star je 157 godina. Prvi put su ga srušili 2009. godine, ali Vrhovni sud ga je 2013. vratio pod pritiskom nekih političkih i religijskih skupina, piše BBC

Po zakonu iz kolonijalnih vremena svatko koga prijave zbog seksualnog odnosa s osobom istog spola mogao je biti osuđen na zatvorsku kaznu od 10 godina. 

Indijske gay kao i udruge transseksualaca godinama su se borile za ukidanje "odjeljka 377" dok su udruge za ljudska prava tvrdile da ga je policija zloupotrebljavala kako bi vršila nasilje nad pripadnicima LGBT zajednice.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • cajger 06.09.2018.

    koliko bu tek suza poteklo kad krave prestaneju bit svete

  • shell dexos2 GM 06.09.2018.

    "Novinari su odluku suda docekali sa pljeskom a neki su od srece i zaplakali´."

  • bcelija 06.09.2018.

    Super, sad svatko komu ovdje ne odgovara može otići u Indiju paradirati!

Komentiraj...
Vidi sve komentare