Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
17 komentara

Povijesna presuda u Indiji: Gay seks više nije kriminalno djelo

Po zakonu iz kolonijalnih vremena svatko koga prijave zbog seksualnog odnosa s osobom istog spola mogao je biti osuđen na zatvorsku kaznu od 10 godina...

Participants dance during a gay pride parade promoting lesbian, gay, bisexual and transgender rights, in Chennai
Foto: P. RAVIKUMAR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
17 komentara

Seks između dva muškarca ili dvije žene u Indiji više nije kriminalno djelo. Tako je danas odlučio tamošnji Vrhovni sud srušivši jedan od najstarijih zakona koji je takve seksualne odnose tretirao kao "neprirodnu uvredu". 

Aktivisti su odluku dočekali s velikim pljeskom, a neki od njih su i zaplakali.

- Kriminaliziranje takvog odnosa je iracionalno i prije svega protuustavno, rekao je sudac Dipak Misra dok je čitao obrazloženje odluke. 

Zakon poznat kao "odjeljak 377", koji je kriminalizirao homoseksualne odnose, star je 157 godina. Prvi put su ga srušili 2009. godine, ali Vrhovni sud ga je 2013. vratio pod pritiskom nekih političkih i religijskih skupina, piše BBC

Po zakonu iz kolonijalnih vremena svatko koga prijave zbog seksualnog odnosa s osobom istog spola mogao je biti osuđen na zatvorsku kaznu od 10 godina. 

Indijske gay kao i udruge transseksualaca godinama su se borile za ukidanje "odjeljka 377" dok su udruge za ljudska prava tvrdile da ga je policija zloupotrebljavala kako bi vršila nasilje nad pripadnicima LGBT zajednice.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message