To je to što me zanima!

Povijesni trenutak u Njemačkoj za borbu protiv nekažnjavanja

Ovo je prvi proces na svijetu protiv članova Asadovog režima kojima se sudi zbog zločina prema čovječnosti - stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva povodom početka suđenja
Vidi originalni članak

U njemačkom Koblenzu u četvrtak je započeo proces protiv dvojce Sirijaca koji su optuženi za mučenje zatvorenika u sirijskim zatvorima, što je ujedno i prvi proces za zločine protiv čovječnosti pripadnicima režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

- Ovo je prvi proces na svijetu protiv članova Asadovog režima kojima se sudi zbog zločina prema čovječnosti - stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva povodom početka suđenja.

Optuženog Anvara R. (57) optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti, konkretnije ubojstvo u 58 slučajeva, silovanje i seksualnu prinudu, a Ejada A. (43) za sudjelovanje u zločinu protiv čovječnosti.

Djela zbog kojih se obojica nalaze pred sudom su počinjena 2011. i 2012. godine.

PARNICE U DOBA KORONE Sudovi kreću s raspravama sa svim mjerama predostrožnosti

Anvar R. je u zatvoru Sirijske tajne službe u Damasku obnašao vodeće funkcije i optužnica ga smatra odgovornim za mučanja u „najmanje 4.000 slučajeva“, od čega je najmanje 58 osoba umrlo.

Obojica su uhićena početkom prošle godine u Njemačkoj, nakon što su ih na ulici prepoznali bivši zatočenici zatvora. Obojica su u Njemačku prije nekoliko godina stigli kao izbjeglice.

Njemačka podružnica organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozdravila je početak suđenja.

- Ovaj povijesni proces je prekretnica u borbi protiv nekažnjavanja najtežih povreda ljudskih prava u Siriji - stoji u priopćenju.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare