To je to što me zanima!

'Povlačite novac iz Hrvatske, rejting pada na razinu smeća'

Barclays banka je imala svojih problema u prošlosti, vrlo ozbiljnih, pa vjerojatno s razlogom puše i na hladno i na toplo. Ne određuju oni rejting - rekao je Čačić
Vidi originalni članak

Barclays banka, jedna od najvećih britanskih banaka svojim klijentima preporučuje da novac s kojim su kreditirali Hrvatsku prebace u Ukrajinu ili Litvu. Ova preporuka je krenula nakon što su njihovi analitičari bili u Zagrebu, gdje su se uvjerili da hrvatska Vlada nije učinila dovoljno da izbjegne pad kreditnog rejtinga iz investicijskog u kategoriju 'junk' (smeće), javlja Novi list.

- Nakon sastanaka u Zagrebu mislimo da je realno da će Hrvatska u ožujku izgubiti postojeći investicijski rejting -  upozoravaju ulagače u hrvatske obveznice iz Barclays banke. 

No, smatraju da će pad kreditnog rejtinga za Hrvatsku imati iste posljedice kao u Mađarskoj. Nakon pada rejtinga, mađarska valuta je u siječnju zabilježila povijesni pad, a kamate na obveznice su u jednom danu rasle i za pola postotnog poena i sredinom siječnja iznosile su 11,3 posto. 

Kažu  i da je kreditna agencija Fitch dala Hrvatskoj još malo vremena da pokaže spremnost na strukturne reforme, te ističu da je najveći problem to što je Vlada u proračunu za ovu godinu izabrala pravi smjer, ali da su promjene koje on donosi premalo i da su spore. 

Čačić: U Barclaysu zbog svojih problema pušu i na hladno

- Ta je banka imala svojih problema u prošlosti, ne tako davnoj, vrlo ozbiljnih, pa vjerojatno s razlogom puše i na hladno i na toplo. Ne određuju oni rejting - komentirao je preporuku Barclays banke prvi podpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, donosi Dnevnik.hr

Dodao je kako će Fitch, agencija za kreditni rejting, provjeriti jesu li aktivnosti koje je Vlada najavila dovoljno snažne da Hrvatska, u vremenu kada je svim zemljama u Europi pao rejting, zadrži svoj. Na pitanje novinara kako će Vlada vratiti povjerenje građana, Čačić je odgovorio: Rezultatima. Kad dođu rezultati vratiti će se i povjerenje. 

Čačić je govoreći tijekom skupštine i Mladih HNS-a koja se na temu 'Dobrobiti EU - europske politike za hrvatske građane' napomenuo da je Hrvatska među 10 posto najneuspješnijih upravljača imovinom u Europi zbog čega, siguran je Čačić, ima prostora i šanse za napredak.

Idi na 24sata

Komentari 92

  • MajstorKeramičar 05.03.2012.

    što lažu ljude pa za bankare je švicarska smeće nasprem hrvatske ovi englezi fakat nemaju pojma

  • MajstorKeramičar 05.03.2012.

    neki dan sam gledao dokumentarac od rođera mura i kako su bez nekog valjanog razloga sanirali gubitke od komercijalnih banaka iz državne riznice. paljudi moji mi smo ubiti atlantida nasprem svih njih. naši političari su ih učili kako oporavljati banke još 90-tih. sanirati ih nekoliko puta dati domaćim tajfunima pa onda ponovo sanirati i onda prodati strancima za manje novca nego je uloženo u njih . Naučili smo ih kako izazvati krizu naroda tamo gdje je nema . Pošto naš nacionalni model stjecanja bogastva djeluje u americi i europi bilo je glupo što ga nismo zaštitili kao intelektualno vlasništvo.

  • zdrawe 04.03.2012.

    da da, cacica ce pitat ovi izvana kakav da nam rejting daju..ma nemozemo ni dublje vise..samo se jos nece govorit da je to gotovo, nego se ima ,kao i obicno, sto miliona objasnjenja i razloga..

Komentiraj...
Vidi sve komentare