To je to što me zanima!

Požar na Kozjaku je lokaliziran: 'Noć će biti teška, nadamo se da neće biti jačeg vjetra večeras'

Na terenu će večeras, a sasvim sigurno i narednih dana, spavati dobrovoljci i profesionalci koji će paziti da opet ne plane, čuli smo na požarištu od vatrogasca iz kaštelanskog DVD-a
Vidi originalni članak

Površina od 280 nogometnih igrališta izgorjela je danas do večeri na brdu Kozjak iznad Kaštela. Ili kako bi to rekli vatrogasci s terena - spaljeno je cijelo brdo. Nošena vjetrom vatra se hitro proširila brdom, preko vojnog kompleksa i njihovih odašiljača, kod crkvice Svetog Luke i spustila se na drugu stranu Kozjaka, prema Bosni i Hercegovini. 

A počela je od kuća. Trag se jasno vidi. Vatrogasci s kojima smo proveli popodne nisu htjeli nagađati što je uzrok. 

Ali rekli su nam da je vatra, što ide uzbrdo, sve brža i jača. Dan su počeli s dva kanadera, a ubrzo su zatražili pojačanje. Noć će biti neizvjesna. Kanaderi gase dok padne mrak, onda se moraju vratiti u zračnu luku. Vatrogasci ostaju sami na terenu.

POGLEDAJTE VIDEO: Požar na Kozjaku 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Hrpa dobrovoljaca i nešto profesionalaca, ukupno 150 ljudi, cijelo vrijeme su pazili da stihija ne zahvati objekte. Na kraju su kuće obranjene. Iako je bilo blizu. 

Činjenica da je požar sada ugašen - tumačili su u crnini gareži - to ne znači previše.  

- Noć je teška. Nema pomoći kanadera. Možemo se nadati samo da neće zapuhati jači vjetar jer ovo sve što smo pogasili moglo bi u čas opet planuti. Na terenu će večeras, a sasvim sigurno i narednih dana, spavati dobrovoljci i profesionalci koji će paziti da opet ne plane - čuli smo na požarištu od vatrogasca iz kaštelanskog DVD-a. 

Razgovarali smo i sa spomenutim dobrovoljcima. Rade, kažu, za nula kuna i s velikim zadovoljstvom. Čekaju ih dani udisanja dima. Kažu da se ne bi bunili ako bi im netko donio crne kave i sendviča. To je najmanje što za njih možemo učiniti. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Opaka Salpa 04.08.2020.

    "i spustila se na drugu stranu Kozjaka, prema Bosni i Hercegovini. " - ajme moji novinari, od Kozjaka prema BiH triba priletit jedno 200 km i S druge strane Kozjaka je Vućevica, Blace, Radošić

  • Trottur 03.08.2020.

    Jesu opet heroji

  • pegla4 03.08.2020.

    Kozjak me asocira na nesto drugo...

Komentiraj...
Vidi sve komentare