To je to što me zanima!

'Pozivamo Srbiju da napusti retoriku poraženih projekata!'

Nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u subotu izjavio da je "razumljivo" što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti, odgovorilo mu je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
Vidi originalni članak

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova službenim je priopćenjem odbacilo izjavu predsjednika RS Vučića o opravdanosti oružane pobune u RH početkom 1990-ih. 

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske ocjenjuje krajnje neprihvatljivom jučerašnju izjavu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kojom opravdava oružanu pobunu protiv hrvatskih vlasti s ciljem rušenja ustavnopravnog poretka početkom 1990-ih, stoji u priopćenju koje prenosimo u cijelosti: 

- Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića.

- O tome jasno govore brojne relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti i Opće skupštine Ujedinjenih naroda, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Haagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske protutužbe.

PROTIV HRVATSKIH VLASTI Vučiću 'razumljivo' što su se Srbi prije 30 godina pobunili

- Upravo pretenzije na miješanje u unutarnje stvari susjedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srbijanske politike, koja nije od jučer. Nasuprot ovakvim srbijanskim pokušajima, Hrvatska je zainteresirana za stabilnost svoga susjedstva i otvorena za prijenos vlastitih iskustva na njegovome putu u Europsku uniju. Ne dopuštamo nepoštivanje činjenice da je Republika Hrvatska suverena i samostalna država, nastala demokratski izraženom voljom naroda i obranjena u nametnutom joj ratu, koja želi razvijati skladne dobrosusjedske odnose sa svim susjednim državama.

- Republika Hrvatska jamči najviši stupanj zaštite prava nacionalnih manjina te izgrađuje tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i povjerenju među građanima. Umjesto manipuliranja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, sukladno preuzetim obvezama, unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dviju susjednih država, stoji zaključno u priopćenju Ministarstva. 

Idi na 24sata

Komentari 128

  • Mercedes s klasa 25.08.2019.

    Ovaj kontroverzni Pupovac postaje teret za državu i za svoju etničku manjinu. Treba ozbiljno i legitimno politički i sociološki preispitat pojam “nacionalne manjine” i stvoriti političke Hrvate, to jest integraciju cjelokupnog hrvatskog društva da zajednički radimo i branimo prvenstveno Hrvatsku i njezin rast i razvitak a ne da neke para-političke etničke manjine koje glume neku šizofrenu i paranoičnu grupaciju koja odrađuje neke sulude ideje nekih stranih prijestolnica. Kao u Francuskoj ili Engleskoj ili u uspiješnim državama novog svijeta svatko je prvenstveno pripadnik i ima naziv te države... za Hrvatsku to jedino bi značilo biti: Hrvat. A onda podrijetlo može biti koje god žele etničkog podrijetla (a ne nacionale manjine, jer ovo potonje je neka jugo izmišljotina). Država može im pomoći u održavanje svog folklora ali nikako etničke manjine u Hrvatskom saboru, i nikakve etničke političke stranke. A to što glavne političke stranke održavaju Pupovca na snazi je njihova sramota i jednostavno mora prestati. Do kada ćete kokošariti? Do kada ćemo mi Hrvati trpjeti ove gluposti i ponižavanje? Plenkoviću stvori kičmu i napravi neke korake. Brani ovaj narod i njegovo dostojanstvo i teško izborenu slobodu. Zašto si izabran, što će povijest pisati o tebi? Koga se bojiš?

  • blokirani_lovac 25.08.2019.

    “Republika Hrvatska jamči najviši stupanj zaštite prava nacionalnih manjina te izgrađuje tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i povjerenju među građanima.” Jel ovo vic ???

  • hadred18 25.08.2019.

    Uopće ne treba reagirati na ovakve budalaštine sa druge strane Dunava.

Komentiraj...
Vidi sve komentare