To je to što me zanima!

Anja Šimpraga: 'Danas i sutra nećemo biti tamo gdje bismo htjeli. Vidimo da to ne možemo'

Posljednjih dana nastali su prijepori oko odlaska predstavnika SDSS-a i njihovog bacanja vijenaca u Dunav. Tome su se usprotivili iz Domovinskog pokreta i najavili kako im to neće dopustiti...
Vidi originalni članak

Iako je ranije ovog tjedna čelnik SDSS-a Milorad Pupovac najavio kako će i ove godine njihovi predstavnici biti u Vukovaru i baciti vijenac u Dunav dan prije Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, unatoč oštrim porukama koje su već tjednima dolazile iz Domovinskog pokreta da im to ovog puta neće dozvoliti, danas su ipak odustali. I to nakon najave zastupnika Domovinskog pokreta Stipe Mlinarića da će ih dočekati na šetnici uz Dunav u živom lancu.  

INTERVJU SA ŠEFOM SDSS-a Milorad Pupovac: Neki bi me htjeli baciti u Dunav, ali neću odustati. Doći ću baciti vijenac

- Danas nećemo govoriti o onima koji su o nama govorili proteklih dana i koji će vjerojatno o nama govoriti i narednih dana. Koliko god izricali naša imena, ime naše stranke i naroda kojem pripadamo, mi se u tome što izgovaraju ne prepoznajemo. Mi nismo ti.
Umjesto toga govorit ćemo o tome zašto danas i sutra nismo tamo gdje smo trebali i htjeli biti na komemoraciji za sve žrtve Vukovara i Škabrnje - kazala je na današnjoj konferenciji za medije SDSS-ova potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga. 

KONFERENCIJA ZA MEDIJE SDSS-A

Istaknula je kako su ove godine planirali sudjelovati i u Koloni sjećanja. Neće, najavila je, niti to. 

- Trebali smo i htjeli smo danas, kao i prethodnih godina, biti na Dunavu za sve one žrtve hrvatske i srpske nacionalnosti koji su skončali u njemu, potom na Ovčari gdje su pobijeni zarobljeni i odvedeni iz vukovarske bolnice i na kraju u pravoslavnom hramu sv. Nikole gdje palimo svijeće za sve poginule i nestale u prisustvu sveštenstva i episkopa Srpske pravoslavne crkve. Trebali smo i htjeli smo sutra biti u Koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji. Danas vidimo da to ne možemo i ne trebamo - poručila je pa pojasnila zašto. 

- Ne zato što su naši moralni osjećaji drugačiji od jučerašnjih ili prethodnih godina niti zato što smo se plašili prijetnji i što nismo u stanju otrpiti uvrede.Prijetnje i uvrede kakve slušamo ovih dana, slušamo i inače, mnogih dana i mnogih godina. Ne možemo i ne trebamo biti zato što se našu potrebu i želju za iskazivanjem pijeteta prema žrtvama i naše poticanje pomirenja među živima pretvara u povod za fizičko sukobljavanje. Ne možemo i ne trebamo zbog toga što želimo, koliko je to moguće, sačuvati dostojanstvo, kako same vukovarske i Škabrnjske komemoracije, tako i naše dostojanstvo - istaknula je. 

STIĆI ĆE 17. STUDENOG Pupovac otkrio: 'Vukovar ćemo sigurno posjetiti. Na Ovčari ćemo položiti vijence za ubijene'

Pa se obratila svojim sunarodnjacima. 

- I danas pozivamo naše sunarodnjake Srpkinje i Srbe u vukovarskom i benkovačko-zadarskom kraju i cijeloj Hrvatskoj da u svojim srcima zapale svijeće za naše sugrađane Hrvatice i Hrvate, koji su na ove dane i tokom svih ratnih godina ubijeni ili nestali u ovim krajevima. Pozivamo ih da to čine i svaki put kad pale svijeću i za vlastita iskustva stradanja te da time i na takav način u svojim srcima i srcima oko sebe grade mir i dostojanstvo u sjećanju i življenju. Neka je trajan mir među svima nama koji ih se sjećamo - zaključila je Šimpraga. 

Obraćanje javnosti su zaključili minutom šutnje i otišli, a novinari nisu mogli postavljati pitanja. 

STIPO MLINARIĆ (DP): 'Što je Pupovac bacao vijenac u Dunav, bacao ga je, ove godine neće, napravit ćemo živi lanac'

Podsjetimo, ovog tjedna je zastupnik Mlinarić naglasio kako predstavnici SDSS-a bacanjem vijenca u Dunav 17. studenog krše Zakon o pijetetu Vukovara. A odbacio je vezu najave formiranja živog lanca ukoliko SDSS-ovci dođu s činjenicom da su izbori iduće godine. 

Idi na 24sata

Komentari 47

  • 1717 19.11.2023.

    Iz pijeteta prema žrtvama nebi ste trebali biti u Vukovaru niti u Hrvatskoj vladi.Iskrivljavate istinu i poistovjećivae se sa žrtvom.Ne želite znati koliko se zlo napravilo.Hrvatski narod vas ne želi ni u Hrvatskoj,a najmanje u vladi.Srbima kao takvima sa njihovom prošlosti i sadašnjosti je mjesto u Srbiji.

  • Igor 051 17.11.2023.

    Vama je mjesto Beogradu koji vas ne priznaje a ne u Vukovaru i Škabrnji .

  • kbdon3 17.11.2023.

    Oprostiti se može samo onom tko prizna krivnju i ispriča se i zatraži oprost.

Komentiraj...
Vidi sve komentare