To je to što me zanima!

Prava nerođenih beba: Pobačaj ne brane, a žele zaštititi fetus

Doktor Vladimir Blagaić poručio je kako žele da mogu djelovati i spasiti život fetusa ako je on ugrožen. Ladislav Ilčić iz Hrasta kaže da život počinje začećem i traži veća prava
Vidi originalni članak

Nije li apsurd da dijete u majčinoj utrobi u terminu nema nikakva prava, a kad nešto kasnije udahne zrak, svoja prava dobije?

Mi samo želimo da možemo djelovati i spasiti mu život ako je ugrožen, pojasnio nam je dr. Vladimir Blagaić. Sa simpozija ginekologa na Plitvicama ovoga vikenda u javnost je odaslao dva zahtjeva u kojima traži da se fetus u predterminu i terminu zaštiti kao pacijent koji ima svoja prava te da se primaljama omogući samostalno vođenje zdravih porođaja rodilja. No nametnulo se pitanje otvaraju li se time vrata potpunoj zabrani pobačaja.

- Ne. Žene imaju pravo na pobačaj, kao što ginekolozi imaju pravo na prigovor savjesti. Ne smiju se uzeti majčina prava, ali se prava trebaju dati i djetetu - istaknuo je dr. Blagaić.

Iz Udruge Roda, pak, poručuju kako se neće dati ušutkati.

- Nećemo dopustiti da nečiji ego postane važniji od svega drugoga, poglavito žena. Format i organizacija tog simpozija nisu dali prostora za raspravu niti donošenje kvalitetnih zaključaka nas ciljanih grupa. Bombastične naslove i teme birao je i nametao sam organizator, a pohvaljujem nekoliko govornika koji se nisu dali ukalupiti u takve naslove - komentirala nam je u ponedjeljak Danijela Drandić iz Rode. No čelnik stranke Hrast Ladislav Ilčić ideju ginekologa podupire.

- Meni su njihovi zaključci sa simpozija logičan slijed jer trebamo razmišljati o svakom ljudskom životu. A znanstveno je utvrđeno da svaki život počinje upravo njegovim začećem - prokomentirao je čelnik stranke Hrast Ilčić.

Fetus nije pravni subjekt

Postojeći hrvatski zakoni ne poznaju pojam fetus kao pravni subjekt. Ginekolozi žele da se to promijeni, i to što prije.

Idi na 24sata

Komentari 331

  • Queen2 10.10.2020.

    Blagiću koju si ti školu završio kad si tako pametan. Zaštititi prava fetusa???? Jeste vi normalni??? Tko te plaća da tako pričaš... Odi na neki tečaj i hvataj se posla ne pametovanja.

  • ab ovo 13.04.2016.

    odluka o abortusu je isključivo pravo žene. a što je s očevima, oni nemaju nikakvo pravo sudjelovanja u odluci, i naposljetku što je s pravom nerođenog djeteta (ploda, fetusa)

  • zahira45 12.04.2016.

    Sva sreća više nisam u dobi za radjanje!

Komentiraj...
Vidi sve komentare