To je to što me zanima!

Pravi transformer: Krene kao Segway, vozi poput motocikla

Stane i u dizalo: S uvučenim prednjim kotačem Uno III toliko je okretan i praktičan da ga se može uvesti u stambene zgrade. Parkirališno mjesto mu nije potrebno
Vidi originalni članak

Dok se vozi na dva kotača, Uno III sliči segwayu, ili nekom starinskom monociklu. No pritiskom na prekidač on se transformira. Čak i tijekom vožnje neobični monocikl u nekoliko trenutaka postaje motocikl. Između dva kotača izlazi dodatni, treći kotač - prednji. Stražnja dva kotača se približavaju jedan drugome, a vozač više ne stoji, negosjedi u pozi tipičnoj za motocikliste.

Zbog svoje ograničene brzine Uno III ipak je samo moped. Dostiže najviše 55 kilometara na sat. Zato ne zagađuje okoliš. Ima električni pogon, a s jednim punjenjem baterije može se voziti 48 kilometara. 

Uno je izumio Kanađanin Benjamin P. Gulak studirajući na glasovitom Institutu za tehnologiju u američkoj državi Massachusetts. Ideju je dobio nakon posjeta Kini gdje ga je zgrozilo zagađenje zraka. Osnovao je tvrtku BPG Motors i napravio prototipove modela Uno I i Uno II. Drugi model imao je dva kotača od kojih se jedan pomicao naprijed pri transformaciji u motocikl. 

Gulak nije bio zadovoljan stabilnošću pa nije pokrenuo proizvodnju. Sad je, kaže, riješio problem i prodaja Una III počet će nagodinu. Stajat će između 30.000 i 45.000 kuna, a potencijalni kupci mogu uplatiti 1300 kuna i predbilježiti se. Novac će im, tvrdi Gulak, vratiti ako odustanu od kupnje.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • DRITO_KONJ 13.05.2011.

    Ha ha ha ha...koje smecex

  • sec12345 13.05.2011.

    kad se pokvari u voznji....neko ce kupit zube po podu

Komentiraj...
Vidi sve komentare