To je to što me zanima!

Pravobraniteljica nakon prijave protiv Pernara: Na potezu je sada Državno odvjetništvo

Ponovila je kako u javnom prostoru „ima previše govora mržnje“ i u širem i užem smislu te kako se on, zapravo, već prelijeva u stvarnost
Vidi originalni članak

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter izjavila je u utorak da je, nakon što je zbog 'slučaja Zambija' podnesena kaznena prijava protiv bivšeg saborskog zastupnika Ivana Pernara, na potezu Državno odvjetništvo (DORH).

- Čuli smo da su podnesene kaznene prijave u odnosu na Pernara, dakle oni su ti (DORH) koji kvalificiraju i odlučuju hoće li, ili ne, pokretati kazneni postupak- rekla je pravobraniteljica komentirajući slučaj hrvatskih građana uhićenih u Zambiji i prijavu koju je protiv njih tamošnjoj policiji podnio Pernar.

SRAMOTNI HUŠKAČ Pravobraniteljica će kazneno prijaviti Pernara jer je slao mailove za uhićene Hrvate

Ponovila je kako u javnom prostoru „ima previše govora mržnje“ i u širem i užem smislu te kako se on, zapravo, već prelijeva u stvarnost.

- Na žalost da, već se prelijeva, imamo brojne, razne rasističke izjave, različitih građana koji misle da je to u redu- istaknula je Šimonović Einwalter u Hrvatskom saboru.

SRAMOTNO Pernar nastavlja sa suludim prijavama: Tvrdi da će prijaviti sve koji su posvojili iz Konga

Rekla je kako se njezinom Uredu obraćaju obitelji koje su ranije usvojile djecu iz afričkih država i koje kažu da su njihova djeca diskriminirana i stigmatizirana.

Govor mržnje poziva na daljnju diskriminaciju

Objasnila je i zašto se, između ostaloga, zabranjuje govor mržnje i u užem i širem smislu.

- Upravo zbog potencijala da on poziva i potiče na daljnju diskriminaciju, na nasilje i na mržnju i to je ono što je objektivno itekako opasno- rekla je pravobraniteljica i nabrojala načine na koji se to može zaustaviti.

UPOZORILE NA GOVOR MRŽNJE Tri pravobraniteljice o slučaju 'Zambija': Protiv Pernara će ići još jedna prijava ako će trebati

Treba, kazala je, dobro pratiti što radi koja institucija.

Kad je riječ o elektroničkim medijima, o njima postoji zakon i Vijeće (VEM) koje je dužno pratiti provedbu zakona. Postoji i Kazneni zakon, ali i različite prekršajne odredbe.

Jedan dio je i u boljem informiranju građana što se smije, a što ne smije, drugi je da treba sustavno raditi da u javnom prostoru bude manje govora koji je takav da ljudi stječu dojam da se sve može i smije reći i napisati.

Treće je da se, tamo gdje imamo situacije govora mržnje koje se može podvesti pod prekršajno ili kazneno djelo, pokreću postupci, a počinitelji sankcioniraju.

UGROZILA DJECU Markić javno prozvala školu zbog transrodnosti. Pitali smo institucije hoće li reagirati

Time se šalje poruka, naglasila je pravobraniteljica nakon sjednice saborskog Odbora za prostorno uređenje na kojem se raspravljalo o novom zakonu o obnovi.

Pozdravila je napore da se postupci obnove pojednostave i ubrzaju, navodeći da su joj se građani najviše žalili upravo na dugotrajnost postupka i komplicirane procedure.

Kad se zakon donese, bitno je bolje informirati građane, treba im jasno reći što trebaju raditi i gdje trebaju ići, rekla je Šimonović Einwalter napominjući da je to zadaća resornog ministarstva.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 68

  • Zmar117 14.02.2023.

    Da meni sin i snaha završe u stranom zatvoru zbog nekog klauna iz Hrvatske sa rekla -kazala dojavom, našao bi lika da malo porazgovaramo,pa barem to na Antarktici bilo..

  • nori 🖖 14.02.2023.

    Tko mijenja dobrotvore mjesecima na radnim mjestima?

  • Demetra ⚜💙_17 14.02.2023.

    Čl. 302 st. 1 Kaznenog zakona kaže: "Tko zna da je počinjeno teško kazneno djelo pa to ne prijavi iako zna da bi takvom prijavom bilo omogućeno ili znatno olakšano otkrivanje djela ili počinitelja, a za to djelo je zakonom propisana kazna dugotrajnog zatvora, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine." Ti sunce drago svakim danom dokazuješ da si posao dobila preko tate Ivana Šimonovića. Ali on je poznavao zakone, za razliku od tebe....

Komentiraj...
Vidi sve komentare