To je to što me zanima!

Pravosudni policajci i dalje se pripremaju na štrajk, dali su rok od sedam dana Ministarstvu

Iz Sindikata pravosudne policije Hrvatske (SPPH) traže povećanje koeficijenta od 15 posto, zapošljavanje 200 novih pravosudnih policajaca te sudjelovanje u pregovorima s Vladom
Vidi originalni članak

Dan nakon velikog prosvjeda pravosudnih policajaca ispred Ministarstva pravosuđa i uprave u Zagrebu kojim traže povećanje plaće za 15 posto, sudjelovanje u pregovorima s Vladom te zapošljavanje dodatnih 200 pravosudnih policajaca, iz Sindikata pravosudnih policajaca Hrvatske (SPPH) poručuju da se i dalje pripremaju za štrajk. 

U svom priopćenju zahvalili su na podršci svim članovima koji su došli na prosvjed, kao i drugim sindikatima koji su ih podržali te medijima, no kažu kako je na njemu bilo i “lešinara” koji su prosvjed i pojavu medija iskoristili za samopromidžbu.

Smatraju da su njihov prosvjed iskoristili iz Udruge Veronika Vera, koji su nosili transparent "Suci  kriminalci hoće povišicu". SPPH se ograđuje od navedenog transparenta kao i od imenovane udruge.

- Sramotno je na takav način iskoristit prosvjed za svoju samopromociju. Policija je dozvolila dva prosvjeda na istom mjestu, a nisu učinili ništa kako bi prosvjede razdvojili što je udruga grubo iskoristila za svoju samopromociju i vrijeđanje - kažu iz Sindikata pravosudnih policajaca. Ističu da je prosvjed organizirao SPPH u kojem su članovi ne samo pravosudni policajci već svi zaposlenici zatvorskog sustava i zaposlenici pravosudnih tijela.

Napominju da je delegacija SPPH prihvatila zahtjev predstavnika Ministarstva pravosuđa i uprave o davanju roka od 7 dana poslodavcu da pripreme konačan prijedlog povećanja plaća za državne službenike i namještenike.

- Povećanje plaće bilo bi u paketu za sve državne službenike i namještenike zamišljeno kao premosnica vremenskog perioda do konačnog stupanja na snagu Zakona o plaćama. U tom dijelu apsolutno se slažemo. No, povećanje plaće recimo od desetak posto, ne rješava druge probleme pravosudne policije. I dalje nam ostaje ne dovoljan broj pravosudnih policajaca, veliki broj prekovremenih sati, prepuni zatvori, nedostatak opreme itd. - kažu iz SPPH.

Dodaju da jedna nepromišljena izjava predstavnika Ministarstva pravosuđa i uprave objavljena u nekim medijima kako pravosudni policajac s pet godina staža njihovom "analizom" ima 1300 € plaću predstavlja za njih uvredu i dolijevanje vatre na ulje. Pozivamo ga da im na sljedećem sastanku predoči platnu listu pravosudnog policajca čija je osnovna plaća 1300€.

- Javljaju nam se neki članovi i traže organiziranje novog prosvjeda idući tjedan na kojem bi gospodin svima pokazao listu tog pravosudnog policajca. Prosvjed je organiziran kao upozorenje, uvod u događanja koja slijede. Naši zahtjevi, upozorenja, ne doživljavaju se ozbiljno i takav pristup Ministarstva pravosuđa i uprave, odnosno njenih predstavnika vodi ka našoj organizaciji štrajka. Mi imamo još malo razumijevanja i strpljenja. Toliko da zajedno razmotrimo ponudu poslodavca, ako je bude, i odlučimo što nam je najbolje činiti - priopćili su iz Sindikata.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare