To je to što me zanima!

Sanader neće pristati da ga izruče, negirao pranje novca

Kako neslužbeno doznajemo u austrijskom državnom odvjetništvu Ivo Sanader neće pristati na izručenje Hrvatskoj. Očekuje se da će mu zbog toga produžiti pritvor
Vidi originalni članak

Ivo Sanader u četvrtak se ponovno morao braniti od optužbi. Pred tužiteljem austrijskog državnog odvjetništva nadležnog za korupciju svjedočio je videolinkom iz salzburškog pritvora. Odgovarao je na pitanja vezana uz prijavu jedne tirolske banke, koja ga sumnjiči za pranje novca.

- Na ispitivanju je Sanader rekao kako nije kriv za pranje novca te tražio novo saslušanje u siječnju kako bi se bolje pripremio za ispitivanje - rekao nam je glasnogovornik tužiteljstva Friedrich König. Dodao je kako za isti slučaj sumnjiče još dvoje ljudi, od kojih je jedan blizak član njegove obitelji. Dan prije Sanader je pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta svjedočio o aferi Hypo. Tvrdio je da nikad nije uzeo proviziju od te banke, no govorio je o kreditu koji je dobilo Ministarstvo vanjskih poslova od Hypa dok je bio zamjenik ministra.

Sanader će Božić dočekati u salzburškom zatvoru, a pritvor mu istječe u ponedjeljak. Tada bi se pred istražnim sucem trebao očitovati o izručenju.

- Prema sadašnjim informacijama, Sanader neće pristati na izručenje, pa očekujemo da će mu stoga istražni sudac produljiti pritvor - rekli su nam neslužbeno u austrijskom državnom odvjetništvu.

Sanaderovi odvjetnici mogli bi sudu ponuditi i jamčevinu za njegovo puštanje jer su Austrijanci skloni pritvor zamijeniti kaucijom. Ako Austrija odluči pokrenuti postupak protiv Sanadera, taj slučaj ima prednost i bivši premijer ne može biti izručen Hrvatskoj prije nego što se završi austrijski proces.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • SzilveszterVarga 24.12.2010.

    Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko specijalno za madjarsku televiziju "HÍR" ovih dana izjavio: "To ovisi o austrijskim pravosudnim organima u kojim smerom che to ichi, u kojem obumu sumnja da je poccinjenje nekakvog kaznenog dela i tamo, o tome che sve dalje ovisiti. Mi chemo dalje trazzit njegovo izruccenje, naravno. Moguchi postupak u Austriji, moguche nekakvo sudjenje, kazzem, iako je prerano o tome priccati, u Austriji, mozze na neki naccin prolongirati povratak u Hrvatsku, ali konaccninici samu srzz, samu bit, dakle problema koju smo ressili , sigurno neche pokvariti."

  • user_49141 24.12.2010.

    Stvarno zabranite njegovoj obitelji (užoj i široj) raspolaganje svom, ali apsolutno svom imovinom, ako ne pristane na izručenje. Pa da vidimo jel mu stalo do familje i hoće li onda tražiti da se vrati u svoju državu da mu sudi njegov narod. Da se mene pita žena i kćer sinoć nebi ušle ni u vilu ni nigdje drugdje. Nek ih odvjernik vodi svojoj kući na svoju grbaču!

  • davor2 23.12.2010.

    ma on vise nece vidjeti ni hrvatske niti hrvatskog suda,uzeo je pare,i sad se mozemo lagano slikati,lezace u austriji nesto malo,i onda via Amerika...sa sve kesom...

Komentiraj...
Vidi sve komentare