To je to što me zanima!

Josipović ponovio: Ne mogu otići na inauguraciju Nikolića

Atifeta Jahjaga se nakon razgovora s predsjednikom Ivom Josipovićem sastala i s premijerom Zoranom Milanovićem. Poslije će je ugostiti prvi čovjek Sabora, Šprem
Vidi originalni članak

Predsjednik Ivo Josipović dočekao je u srijedu predsjednicu Kosova Atifetu Jahjagu koja boravi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj. Nakon intoniranja državnih himni i uz pozdrav počasne bojne, dvoje čelnika povuklo se na razgovore. Prije početka sastanka kosovska predsjednica upisala se u Zlatnu knjigu.

Teme razgovora bile su bilateralni odnosi, podrška Hrvatske Kosovu na putu u EU, unapređenje gospodarskih odnosa, položaj manjina te situacija u svjetlu izbora Tomislava Nikolića za srbijanskog predsjednika, javlja HRT.

- Ne mogu otići na inauguraciju Tomislava Nikolića zbog razloga koje sam ranije naveo. Međutim, odnosi Hrvatske sa Srbijom sve su bolji i želio bih nastaviti taj trend dobrih odnosa - izjavio je to predsjednik Josipović nakon službenih razgovora. Dodao je da daljnja suradnja Hrvatske i Srbije ne može ovisiti o dobroj političkoj volji samo jedne strane, jer je za partnerstvo potrebno dvoje. 

- Nažalost, stavovi koje je Nikolić zastupao do sada, i koje je, eto, ponovio u svojim prvim obraćanjima javnosti, od toga da je Vukovar srpski grad do toga da u Srebrenici nije počinjen genocid, daleko su od europskih vrijednosti. U ovoj regiji nitko sebi ne može dopustiti i priuštiti dvosmislene izjave - smatra Josipović.

Predsjednica Kosova izjavila je kako je njezina zemlja pružila ruku suradnje svim zemljama u regiji.

- U našem Ustavu stoji da Kosovo nema nikakve teritorijalne pretenzije prema drugima te tražimo da i naši susjedi to poštuju. Sa Srbijom želimo imati dobre odnose, uz uzajamno poštovanje suvereniteta - rekla je.

Sastala se i sa Zoranom Milanovićem

Jahjaga se nakon razgovora s Josipovićem, u 14 sati sastala i s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem. Hrvatskoj je čestitala na uspjehu postignutom u ostvarivanju članstva u EU i naglasila kako će hrvatsko iskustvo biti od velike pomoći Kosovu i stalim zemljama regije. 

- Skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju signal je ostalim članicama da su zemlje u našoj regiji spremne provesti strukturne reforme u cilju ispunjavanja svih nužnih preduvjeta za članstvo - rekla je kosovska predsjednica. 

Premijer Milanović također je rekao kako će Hrvatska svojim iskustvom pomoći Kosovu i ostalim zemljama u regiji na njihovom putu u euro-atlantske integracije. 

Razgovarali su i o potrebi povećanja investicija i trgovinske suradnje između dviju zemalja. 

Predsjednicu Kosova će ugostiti i prvi čovjek Sabora Boris Šprem. Jahjaga je u utorak boravila u Poreču gdje se sastala s izaslanstvom kosovske dijaspore u Hrvatskoj.

Idi na 24sata

Komentari 82

  • maja84 07.06.2012.

    ....NEMOGU ići jer NEĆU...ići....!

  • lolita 29 07.06.2012.

    Vjerovatno po nalogu naci Merkel je primio ovu smješnu kao predsjednicu!!! našla krpa zakrpu!!!! najbolji prijatelji šipci i hrvati

  • tovar-iš 07.06.2012.

    ma...laže... čim dobije poziv odlepršaće do begeša i bit će pun dojmova i lijepih riječi...taki su vam političari-gledaju te u oči i lažu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare