To je to što me zanima!

Predsjednica osvaja Švedsku: Dogovorila je kupnju Gripena?

Kolinda će se susresti i sa švedskim ministrom obrane. Proruski mediji tvrde da su hrvatski pregovori o kupnji eskadrile Gripen borbenih zrakoplova ušli u završnu fazu...
Vidi originalni članak

Nakon punih 14 godina stanke, jedan hrvatski državnik odlazi u posjet Švedskoj. Kolinda Grabar Kitarović prva je naša predsjednica u Švedskoj nakon Stjepana Mesića, koji je u toj zemlji bio 2003. godine.

Za razliku od zadnje predsjedničine američke turneje, ovoga puta je veći dio njenih aktivnosti najavljen vrlo precizno. Švedski kralj Carl Gustaf XVI. i kraljica Silvia, predsjednik vlade Stefan Lofven, predsjednik parlamenta Urban Ahlin i ministar obrane Peter Hultqvist njeni su domaćini.

Predsjednica je - piše na njenoj web stranici - službeni posjet Kraljevini Švedskoj započela susretom s hrvatskim iseljenicima u Stockholmu kojima je poručila da su potrebni Hrvatskoj koja “stari i umire”.

- Vaša očekivanja su velika u smislu perspektive povratka u Hrvatsku”, kazala je Predsjednica. Na nama je da osiguramo vaš povratak i onu vrstu ispunjenja kakvu imate u Švedskoj, istaknula je.

Predsjednica će se susresti i sa švedskim ministrom obrane. Proruski mediji tvrde da su hrvatski pregovori o kupnji eskadrile Gripen borbenih zrakoplova ušli u završnu fazu, pa je predsjedničin put - a ona je Vrhovna zapovjednica oružanih snaga - vjerojatno i u toj funkciji. Stručnjak Centra za analizu strategija i tehnologija Vasilij Kašin u Gazeti rekao je da Hrvatska neće kupiti Migove.

- Hrvatska država je dio NATO saveza i Europske unije rekao je Kašini dodao: Koliko ja znam, Zagreb ima ugovor sa Stockholmom o kupnji zrakoplova JAS 39 Gripen, a pregovori o ovom pitanju su u završnoj fazi, rekao je Kašin. Jedan borbeni zrakoplov Gripen JAS 39 košta između 30 i 60 milijuna dolara.

Mađarska nam je prije 4 godine ponudila da uzmemo šest njihovih Gripena, jer je Mađarskoj teret lizinga postao previsok. Mađari su Šveđanima plaćali oko 120 milijuna eura godišnje.

Hrvatska je do sad nekako izdržala s Migovima. Predsjednica je zadnjih desetak dana, dok je Hrvatsku tresla kriza oko Agrokora, često obilazila hangare i iskazivala zabrinutost za stanje naše borbene flote, dok o Agrokoru nije rekla ni riječ. O kupnji aviona međutim nije javno govorila.

- Predsjedničin posjet je predug! rekao je za novi list iskusni diplomat Ivica Maštruko, pa dodao: ”Obično se ide u dvodnevni posjet u neku europsku zemlju. I, ili, obično se prilikom takvih posjeta ide u dvije ili tri zemlje u regiji. Na primjer, Švedska, Norveška, Danska, kazao je Novom listu iskusni bivši diplomat dr. Ivica Maštruko. Možda su razlog duge posjete Gripeni.
 

Idi na 24sata

Komentari 335

  • 23.03.2017.

    Oni koji kritiziŕaju nabavu aviona vojsku tima nije stalo do Hrvatske bolje receno ta vrsta vec je napala hrvatsku inejde im u prilog da se hrvatska moze obraniti .Ti isti nikad nisu zeleli Hrvatsku.Dal ste vi slijepi da vam Bujica mora otvarati oci da bi vidjeli kako se radi protiv Hrvatske.Da budem iskren ni sam nisam vjerovao.

  • vidum 22.03.2017.

    Naša predsjednica kao drugi vjesnik proljeća s toplog juga u hladnu Švedsku. Prve su bile tri divlje guske koje sam prekjuče vidio kako lete na sjever.

  • Hiro Kitomiro 22.03.2017.

    Kolinda je tezi lutak na koncu. NATO ju vucara gore dole..... kako se trude izmilitarizirati Hrvatsku.. cudo jedno!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare