To je to što me zanima!

Predsjednik Katalonije najavio je odcjepljenje od Španjolske

Carles Puigdemon gradonačelnik katalonskog grada Gironet novi je predsjednik Katalonije. Najavio je odcjepljenje te pokrajine i pregovore sa Španjolskom...
Vidi originalni članak

Mjeseci koji slijede neće biti ni lagani ni komotni. Ovo nisu vremena za kukavice, kazao je u svom obraćanju parlamentu Carles Puigdemont (53), nekadašnji gradonačelnik katalonskog grada Girone i novi predsjednik Katalonije.

-  Živjela slobodna Katalonija!, kazao je na kraju govora te najavio pregovore sa Španjolskom i s europskim dužnosnicima jer želi da Katalonije dobije svoj Ustav što prije. Obećao je da će "ostaviti kožu na tom putu".Bruxelles je dosad uvijek odbijao ideju nezavisne Katalonije.

Reuters

Puigdemont je postao predsjednik nakon teških pregovora dviju strana koje zagovaraju neovisnost, koalicije "Zajedno za Da" i antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje su tek nakon tri mjeseca postigle sporazum.

Tehnički španjolski premijer Mariano Rajoy, predsjednik Narodne stranke desnog centra, ne odustaje od Katalonije tako lako te je poručio da će zakonima braniti cjelovitost Španjolske.

- Bilo kakva odluka koja bi se idućih dana mogla biti donijeti u Kataloniji, a koja bi povrijedila zakon, imat će trenutačni odgovor države s instrumentima koje dopušta aktualno zakonodavstvo. Neće biti nikakvog ustavotvornog procesa jer je suverenitet u španjolskom narodu - poručio je Mariano Rajoy.

Reuters-  Mariano Rajoy

Katalonija je španjolska autonomna zajednica u kojoj živi gotovo 7 milijuna stanovnika. Glavni grad je Barcelona. Oduvijek su u toj pokrajini ukorijenjene snažne separatističke težnje.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • MAX 2010 11.01.2016.

    "moda" odcjepljivanja ne donosi ništa dobro,a u nekoj situaciji i potencijalni oružani sukob......Par njih prosperira tisuće na..bu....

  • Gvendalina Ruža 11.01.2016.

    Zbog toga Španjolci nisu priznali Kosovo. E kad se jave Baskijici, sa svojim jezikom,gospodarski najrazvijeniji dio Španjolske i jedna od najrazvijenijih regija Europe. Athletic Bilbao, klub u kojem mogu igrati samo Baskijci.

  • LtHubertGruber 11.01.2016.

    Kakva glupost. Propadoše kroz 5 mjeseci. Prvo barcelona koja više neće imati ligu u kojoj će igrati. Sretno

Komentiraj...
Vidi sve komentare