To je to što me zanima!

Predsjednika Stipu Mesića u Kyotu dočekala je gejša

Mesić je nakon Tokija doputovao u Kyoto, gdje će imati prigodu upoznati se s dijelom japanske tradicije. Tamo ga je s osmijehom dočekala gejša
Vidi originalni članak

Odmah nakon dolaska u Kyoto, nakon izlaska iz brzog vlaka shinkansena, hrvatsko se izaslanstvo susrelo s tradicijom - na peronu je stajala prava gejša, koja je s osmijehom dočekala goste. Predsjednik Mesić je, prije polaska u Kyoto, u Tokiju doručkovao s članovima japansko-hrvatske lige prijateljstva, a nakon toga je obišao i muzej Edo. Edo je staro ime Tokija, a razdoblje Edo označava 2,5 stoljeća vladavine dinastije šoguna Tokugawa. U tom je periodu Japan postao zatvorenom zemljom, a trgovina sa strancima, kao i njihov ulazak u zemlju, bio je ili ograničen ili zabranjen. To je početkom 19. stoljeća prekinuo car Meiji, koji je Japan upoznao sa zapadnom kulturom i civilizacijom, a upravo je zapadnjački napredni stil života predsjednik Mesić imao prigodu vidjeti u usputnoj stanici do Kyota u gradu Kawasakiju, koji je inače i grad prijatelj Rijeke. Obraćajući se predstavnicima općine Kawasaki, hrvatski je predsjednik rekao:
- Zbog svih vaših uspjeha očekujemo vas u Hrvatskoj - vaš kapital, važe znanje i vašu tehnologiju. Hrvatska želi surađivati i sa zemljama izvan Europe, a to svakako znači i razvijati maksimalno gospodarske i sveukupne odnose i s Japanom.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • entoni 06.03.2008.

    Zgodno ! Japanca kod nas na Plesu neka dočeka Severina umjesto ludara iz sabora !

  • čiča555 06.03.2008.

    Prava stvar! Kako se toga nitko prije nije sjetio? Bolje i to nego usiljena lica uredskih gnjida i državnika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare