To je to što me zanima!

Pregled godine: Potres od 8,9 Richtera i tsunami u Japanu

U katastrofi u Japanu je poginulo oko 20.000 ljudi, a nakon što je val pogodio obalu uništio je i nuklearku Fukushima, iz koje su počele curiti radioaktivne čestice
Vidi originalni članak

Japan je 11. ožujka ove godine pogodio najjači potres u njihovoj povijesti, jačine čak 8,9 Richtera. Potres je prouzročio i razorni tsunami, visok 10 metara, koji je pogodio sjeveroistočnu obalu zemlje. U katastrofi je u Japanu poginulo oko 20.000 ljudi, a nakon što je val pogodio obalu uništio je i nuklearnu elektranu Fukushima, iz koje su počele curiti radioaktivne čestice.

Pomoć Japanu nakon katastrofe ponudili su brojni svjetski čelnici uključujući i američkog predsjednika Baracka Obamu, njemačku kancelarku Angelu Merkel, britansku kraljicu i čelnika UN-a.

Nekoliko dana nakon razornog tsunamija zemlju je pogodilo još nekoliko slabijih potresa. Val koji je u moru kraj Japana krenuo tijekom 11. ožujka došao je i do SAD-a te Meksika, ali nije više bio toliko jak. 

Vlasti u Japanu imale su velike probleme s hlađenjem reaktora u Fukushimi. Vijesti o katastrofi u nuklearki u roku od nekoliko minuta su obišle svijet. Svi su bili u panici zbog radioaktivnog zračenja, a zemlje u koje su slijetali zrakoplovi iz Japana imali su posebne preglede. Još mjesecima nakon tsunamija nuklearku su popravljali, a i dalje postoji opasnost od curenja radijacije iz nje. 

Američki geološki institut je nakon katastrofe upozorio i kako je potres bio toliko snažan da je cijeli planet pomaknuo za 25 centimetra. Istaknuli su i kako će to imati duboki, ali suptilni utjecaj na duljinu dana i promjenu godišnjih doba. 

>>> Više o katastrofi u Japanu čitajte OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Lil Blond 13.12.2011.

    Katastrofa u Fukusimi ne da jos traje nego se pogorsava, ali glavnim medijima ne pada uzbunjivati javnost. U zadnjih par dana urusio se juzni zid reaktora br. 4, a izvjestaj autora Ken Buesseler, Michio Aoyama, and Masao Fukasawa o poslijedicama katastrofe na radioaktivnost mora govori kako je nivo radioaktivnog cezijuma 50 MILIONA puta veci. Cernobil je mala maca za ovu katastrofu... ;( http://www.naturalnews.com/034395_Fukushima_cesium_radiation.html

  • kozaribok 13.12.2011.

    Ne ponovilo se

  • brođanka23 13.12.2011.

    Prestrasno...... majka priroda ponekad zna biti okrutna, samo sto se osvecuje na nevinima, nazalost......

Komentiraj...
Vidi sve komentare