To je to što me zanima!

Pregovarač s EU: Nitko nam nije zabranio naziv - prošek

Miroslav Božić tvrdi da ni u jednom službeno dokumentu ne postoji obaveza zbog koje bi Hrvatska od 1. srpnja trebala prestati proizvoditi prošek kako je objavljeno
Vidi originalni članak

Miroslav Božić, bivši tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i pregovarač s EU u području poljoprivrede, tvrdi da u pristupnom sporazumu s EU, niti u bilo kojem drugom službenom dokumentu, ne postoji obaveza zbog koje bi se u Hrvatskoj od ulasku u EU trebao prestati proizvoditi ili označavati proizvod imenom prošek, te da proizvođači i nakon 1. srpnja mogu nastaviti proizvodnju, piše Večernji list.

Osim ministra Tihomira Jakovine njegovu poruku primilo je i 27 hrvatskih proizvođača prošeka, te članovi Vlade Neven Mimica i Vesna Pusić.

Podsjetimo, iz Ministarstva poljoprivrede su nedavno obavijestili da se od 1. srpnja više neće smjeti koristiti naziv prošek jer je previše sličan talijanskom proseccu.

Bivši glasnogovornik ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić smatra da Jakovina treba preuzeti odgovornost, a objasnio je da tijekom pregovora nitko nije zahtijevao prestanak proizvodnje prošeka, nego samo povlačenje zahtjeva da se uvrsti na listu tradicionalnih izraza jer bi protivljenje Talijana moglo zaustaviti okončanje pregovora s EU. 

Objava o zabrani u međuvremenu je povučena s internetskih stranica Ministarstva. 

Idi na 24sata

Komentari 113

  • MALI IVICA_1 03.04.2013.

    Ima li koga pismenog u vladi da nam kaže šta su potpisali ? Možda previše očekujem !

  • WOMANIZER 03.04.2013.

    to on rekao, a pojma nema! 100%!

  • Titan_1 03.04.2013.

    U redu mislim da bi svaki ministar trebao braniti Hrvatski proizvod najprvo dokazima čiji proizvod ima dulju tradiciju i dalje seže u povijest jer nema logike da nove članice ulaskom u uniju ne smiju imati više svoj proizvod ako ga ima neka članica u uniji treba biti bitno tko ga je imao prije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare