To je to što me zanima!

'Prekinut ćemo vatru ako nam Gadafi dopusti mirne provjede'

Glasnogovornik pobunjenika rekao je kako će prekinuti vatru ako im Gadafi dopusti prosvjede. Liječnik iz Brege tvrdi kako su u saveznici u bombardiranjima ubili civile
Vidi originalni članak

Snage libijskog čelnika Moamera Gadafija u petak su žestoko napale Misratu koju drže pobunjenici. Vojska navodno u središu grada pljačka sve što stigne. 

- Ono što rade ne može se opisati. Tenkovima su ušli u grad, pljačkaju trgovine i domove. Misrata je neprepoznatljiva. Ciljaju na svakoga, uključujući i civile. Neka nam Alah pomogne - rekao je glasnogovornik pobunjenika, Mustafa Abdul Jalil.  Broj poginulih ili ozlijeđenih nije poznat jer novinari ne mogu slobodno izvještavati iz uništenog grada, javlja Reuters

Pobunjenici ponudili primirje

Libijski pobunjenici su spremni pristati na prekid vatre ako pukovnik Gadafi povuče svoje snage i dopusti mirne prosvjede protiv režima, u petak je rekao glasnovornik opozicije, prenosi AP. UN je pozvao obje strane da prekinu neprijateljstvo nakon čega je Gadafi objavio prekid vatre, no nema znakova da je zaista pristao na primirje. Nastavio je s napadima. Liječnik iz bolnice u Misrati rekao je kako Gadafijeve snage kontroliraju luku i glavne ulice dok su pobunjenici zauzeli središte grada. Kako piše Bloomberg, pobunjenici su ponudili primirje nakon što je američka administracija objavila da će povući zrakoplove koji  u četvrtak zbog lošeg vremena nisu bombardirali ciljeve u Libiji. Nakon što je NATO odgodio operaciju, pobunjenici su se morali povući. 

Na konferenciji je bio i izaslanik UN-a Abdelilah Al-Khatib koji je posjetio pobunjeničku bazu u Bengaziju. 

'Saveznici su ubili civile'

Libijski liječnik Sulejman Refardi za BBC je rekao kako je u savezničkom raketiranju sela Zaiwa el Agrobe u srijedu poginulo sedmero, a ranjeno 25 civila. Saveznici su gađali Gadafijev konvoj s oružjem. Jedan od kamiona je eksplodirao i uništio dvije obližnje kuće. Refardi je rekao kako su svi poginuli bili stari između 12 i 20 godina. U NATO-u istražuju navode. 

Gadafi odbio primirje

Glasnogovornik libijske vlade, Musa Ibrahim, u petak je rekao kako pukovnik Gadafi neće pristati na uvjete koje su ponudili pobunjenici. 

- Oni od nas traže da se povučemo i vlastitih gradova no mi to nećemo učiniti. To što traže je ludost - rekao je Ibrahim. 

Napade saveznika na ciljeve u Libiji nazvao je 'zločinom protiv čovječnosti', piše Sky News.


Idi na 24sata

Komentari 8

  • Nisam Taj 06.04.2011.

    TNT kao hrv. branitelj ti moram reci da nismo ni mi bili bas obrijani i cisti iako ti to u svojoj glavi drugacije dozivljavas. Kad si na terenu a glava ti je u torbi svakog trenutka zadnje na sto mislis je kako se obrijat,oprat kosu i pocesljat. Nisu se pustale brade naravno ali definitivno nismo bili cistunci pa uostalom nismo ni imali uvjeta za to jer naci toplu kadu u razrusenom gradu ili u brdu je nemoguca misija a nitko od nas nije bio Tom Cruise.

  • ico29 02.04.2011.

    Pukovniče Gadafi samo naprijed! to je tvoja zemlja i tvoj narod! a "pobunjenicii" neka idu odakle su došli, a to znači u Ameriku jer su odatle i poslani da zakuhaju ovo što se dešava

  • patria-croatia 01.04.2011.

    Izgleda da su podcijenili Gadafija. Mislili su da će uz pomoć zapadnih sila, svrgnuti ga bez problema, ali nešto ne ide kako su zamislili naftni lobiji. Interesantno je kako Ameri i Englezi uvijek provode demokraciju u zemljama, koje su slučajno bogate naftom i ostalim prirodnim bogatstvima, dok se recimo u BiH i Hrvatskoj, moglo ubijati civile i zarobljenike, sustavno granatirati civilne objekte i gradove (Sarajevo, Vukovar...), nekako je njihova reakcija izostala. Baš čudno, zar ne!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare