To je to što me zanima!

Preko Kurza do pobjede: Kako Austrija pobjeđuje koronavirus

Austrija je restriktivnim mjerama, disciplinom građana i masovnim testiranjem kojim su locirali žarišta uspjela smanjiti stopu novooboljelih na ispod 1 posto što je jedan od najboljih rezultata u Europi
Vidi originalni članak

Austrija pobjeđuje korona virus! Kombinacijom na vrijeme uvedenih restriktivnih mjera, disciplinom građana i masovnim testiranjem građana (110 tisuća) Austrija je dramatično spustila stopu oboljelih i već otvara manje trgovine i razmišlja o popuštanju mjera.

Austrija ima 12.399 potvrđenih slučajeva korona virusa, preminulo je 243 ljudi.

Ima i Tirol koje je bilo jedno od najvećih žarišta u ovom dijelu Europe, točnije, skijalište Ischgl koje je ostalo otvoreno tjednima unatoč zarazi i koje je povezano sa stotinama slučajeva zaraze u Austriji, Njemačkoj i skandinavskim zemljama. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No Austrija, koja ima 11 tisuća slučajeva zaraze više od Hrvatske, za tjedan dana otvara trgovine manje od 400 kvadrata, a od 1. svibnja ići će se u otvaranje i ostalih dućana. Krajem travnja bit će razmatrana opcija otvaranja hotela i restorana. 

Pa što to radi Austrija da pobjeđuje virus?

Kancelar Sebastian Kurz u dogovoru sa svojim savjetnicima i kriznim štabom na vrijeme je donio restriktivne mjere. Sredinom ožujka, kad je stopa novooboljelih bila 40 posto, Kurzova vlada zabranila je građanima napuštanje mjesta stanovanja.

EPICENTAR ZARAZE U AUSTRIJI Hrvat iz Tirola: Lagali su nam i sve su nas ugrozili, tužit ću ih

Ubrzo su zatvoreni svi kafići, restorani i zabranjeno je okupljanje više od pet ljudi na jednom mjestu. Građani su bili obvezni nositi zaštitne maske prilikom odlaska u trgovine po osnovne namirnice.

Austrija je s tim mjerama i disciplinom građana uspjela smanjiti stopu novooboljelih na ispod 1 posto što je jedan od najboljih rezultata u Europi od početka krize.

IMALA BLAGE SIMPTOME Nulta pacijentica u leglu zaraze korone je švicarska konobarica

Rudolf Anschober desna je Kurzova ruka, ministar zdravstva u austrijskoj vladi i kaže kako se tajna austrijskog uspjeha u borbi protiv korona virusa krije u masovnom testiranju. 

Kako tvrdi Anschober, do danas su u Austriji testirali čak 110 tisuća građana čime su na vrijeme locirali otkud prijeti najveća opasnost te su da mjesta, poput Tirola, izolirali.

Za građane su osigurali i moblinu aplikaciju Crvenog križa koja bi trebala biti zadužena za praćenje kontakata i obavještavati sve koji su bili u dodiru s pozitivnim pacijentima da moraju u samoizolaciju. Ta će aplikacija, kako je naglasio kancelar Kurz, biti dobrovoljna.

 

Idi na 24sata

Komentari 56

  • sprangija 08.04.2020.

    Za par mjeseci sve ce se vratit u normalu,bit ce malo kriza ali nista preveliko i drasticno,vratit cemo se starim zivotima,cjepivo nece bit potrebno,virus ce nestat

  • stkike 08.04.2020.

    Fala Kurzu,napokon nešto lipo!

  • mrzm smglsnk 07.04.2020.

    Kod nas u Slavoniji se kaže prekokurza do pobjede, nema razmaka

Komentiraj...
Vidi sve komentare