To je to što me zanima!

Premijer ponudio milijun eura: 'Želim uloviti ubojicu novinara'

Kako prenosi portal Aktuality.sk za koji je Kuciak radio, jedan o slučajeva o kojima je pisao je ticao se aktivnosti talijanske mafije 'Ndràngheta na istoku Slovačke. S mafijom je povezao i premijerovu savjetnicu
Vidi originalni članak

Robert Fico (54), premijer Slovačke, je u utorak na konferenciji za novinare rekao da će dati milijun eura za informaciju koja će dovesti do otkrivanja ubojice koji je ubio istraživačkog novinara Jana Kuciaka. Vlada Slovačke novac je već pripremila, a mogao se vidjeti na stolu pored premijera za vrijeme njegovog obraćanja javnosti. 


- Glavni nam je prioritet zaštititi slobodu govora i osigurati novinarima sigurnost - rekao je Fico. Pozvao je opoziciju da "ne zlorabi ovo dvostruko ubojstvo". Na konferenciji za novinare su bili i čelnici policije koju su obećali detaljnu istragu. Policija je dosad ispitala 20 ljudi. Istražitelji će surađivati s Europlom, Češkom i Italijom. Kuciak i njegova partnerica Martina Kusnirova ubijeni su tijekom vikenda u njegovoj obiteljskoj kući u gradu Velka Maca, 65 kilometara istočno od glavnog grada Bratislave. Novinaru su pucali u prsa, a njegovoj djevojci u glavu. 

NAŠLI TIJELA NJEGA I CURE Ubijen slovački novinar koji je pisao o poreznim pronevjerama


Istraživao vezu Ficove savjetnice i talijanske mafije

Kako prenosi portal Aktuality.sk za koji je Kuciak radio, jedan o slučajeva o kojima je pisao je ticao se aktivnosti talijanske mafije 'Ndràngheta na istoku Slovačke. Istragu nije uspio završiti no kolegama je dao imena onih za koje vjeruje da su bili povezani s mafijašima. Kuciak je surađivao s istraživačkim novinarima u Italiji i napisao je da su biznismeni iz Italije koji rade u Slovačkoj Antonino Vadala i Dijego Rodu povezani s 'Ndrànghetom. Vadala je u Italiji već bio osuđivan. Kuciak je u poslovnu vezu s njima doveo savjetnicu premijera Mariju Troškovu i tajnika vijeća za sigurnost Vilijama Jasana.
Istraživački novinar koji živi i radi u Bratislavi Tom Nicholson je rekao da je razgovarao sa Kucijakom prije tjedan dana u vezi sa slučajem na kojem su obojica radili, a koji se tiče moguće umiješanosti talijanske mafije u zloupotrebu fondova Europske unije u Slovačkoj.

SLOVAČKA U ŠOKU Slovačkom novinaru su pucali u prsa, a njegovoj curi u glavu

Premijer ranije novinare nazivao idiotima

Fico je ranije bio vrlo oštar prema medijima. Tako je na konferenciji za novinare 2016. neke novinare "nazvao protuslovačkim prljavim prostitutkama". Udijelio im je komplimente poput "priprostih idiotskih hijena" i "ljigavih zmija".

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Šumar66 01.03.2018.

    premijeru nemoj ništa poduzimati samo pusti pliciju neka radi svpoj poso

  • 28.02.2018.

    Sreća da u HR gajimo poseban tip istraživačkog novinarstva. Naši pisci se nisu odmaknuli od Big Brothera, Nives Celzijus, Šuputice, Soraje,.... Ne znamo ništa o korupciji i kriminalu no o nekim guzama znamo sve.

  • tomi_ffm 28.02.2018.

    Daleko najjača zločinačka organizacija na svijetu je HDZ !!

Komentiraj...
Vidi sve komentare