To je to što me zanima!

Preminuo Boris Buzančić: Bio je prvi gradonačelnik Zagreba

Zastupnici su na današnjoj sjednici Skupštine održali minutu šutnje za pokojnog Buzaničića, gradonačelnika i glumca, koji je ujedno bio i predsjednik Skupštine
Vidi originalni članak

Od posljedica moždanog udara u 85. godini života preminuo je Boris Buzančić, glumac i prvi gradonačelnik Grada Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj.

Buzančić (85) je prije skoro dva mjeseca doživio moždani udar nakon čega mu se oduzela lijeva strana, a početkom rujna je pušten na kućnu njegu.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor objavio je na današnjoj sjednici zastupnicima tužnu vijest. Zastupnici su potom održali minutu šutnje za pokojnog Buzančića koji je ujedno bio i predsjednik Skupštine.

Buzančić je rođen 13. ožujka 1929. u Bjelovaru od majke Katarine i oca Gojka Antuna.

Buzančić je rođen 13. ožujka 1929. u Bjelovaru. Glumom se počeo baviti od rane mladosti, a na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1954. godine. Isprva je bio član kazališta "Gavella", a od 1966. bio je u angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Istaknuo se kao tumač psihološki složenih uloga, no jedna od najpoznatijih i najpopularnijih bila mu je uloga Dotura Vice, šaljiva splitskog gradonačelnika u televizijskoj seriji Velo misto.

Za prvog gradonačelnika izabran je nakon prvih demokratskih izbora. Buzančić je zaslužan što je u listopadu 1990. na glavni zagrebački trg vraćen spomenik banu Josipu Jelačiću. Na mjestu prvog čovjeka Zagreba ostao je tri godine, a u međuvremenu je 1992. Kao zastupnik ušao je u Hrvatski sabor. Iz politike se povukao krajem 90-ih i ponovo vratio glumi. 

Godine 1999. snimio je film 'Maršal' u režiji Vinka Brešana, a 2009. s kolegicom Anom Karić nastupio je u predstavi "Ljubavna pisma. U Gogoljevoj “Ženidbi” glumio je jednog od udvarača i pritom prvi put zapjevao na pozornici. Nakon toga snimio je film “Kotlovina” Tomislava Radića.

Idi na 24sata

Komentari 68

  • xnet0822 10.10.2014.

    Zbogon, dotur Vice !

  • dipsy2010 09.10.2014.

    Boris Buzančić i Ana Karić , velikani glumišta otišli u istom danu .... ... neka im je laka zemlja ... :-(

  • prajdali 09.10.2014.

    Napustio nas je i Boris,veliki glumac i čovjek.Počivao u miru !

Komentiraj...
Vidi sve komentare