To je to što me zanima!

Preminuo zadnji nacistički ratni zločinac u Kanadi u 97. godini

On je priznao da je radio s odredom kao prevoditelj, no i da je na to bio primoran nakon što je regrutiran kao 17-godišnjak, te da nije sudjelovao u zvjerstvima.
Vidi originalni članak

Muškarac za kojeg se sumnjalo da je bio posljednji nacistički ratni zločinac u Kanadi umro je u 97. godini, prenosi u četvrtak BBC. 

Helmut Oberlander borio se s kanadskom vladom u posljednjem pokušaju da mu oduzme državljanstvo zbog suradnje s nacističkim odredom smrti. 

SUĐENJE POČINJE NA JESEN Njemačka planira 76 godina nakon završetka rata suditi čuvaru nacističkog logora (100)

On je priznao da je radio s odredom kao prevoditelj, no i da je na to bio primoran nakon što je regrutiran kao 17-godišnjak, te da nije sudjelovao u zvjerstvima. 

Rođen u Ukrajini, Oberlander je kanadski državljanin konačno postao 1960. godine, piše BBC. 

U Kanadu je stigao 1954. godine. Država mu je povukla državljanstvo i pokušala ga deportirati tri puta do 1995., no on sve svaki put žalio. 

SVJETSKI ŽIDOVSKI KONGRES: 'Nijekanje genocida u Srebrenici vlade bosanskih Srba podsjeća na nacističku propagandu'

Kanadska vlada tvrdi da je Oberlander prilikom prvog zahtjeva za državljanstvom svjesno sakrio da je bio suradnik Einsatzkommandoa, odreda koji je operirao iza njemačkih linija na istoku Europe. Pripisuju mu se ubojstva više od dva milijuna ljudi, većinom Židova. 

Smrt Oberlandera u njegovu domu u gradu Waterloo u Ontariju potvrdila je njegova obitelj priopćenjem za lokalne medije. Helmuta su predstavili kao bivšeg trgovca nekretninama koji je bio predan svojoj zajednici i obitelji. 

On je bio posljednji od 12 kanadskih državljana koji je surađivao s nacistima, no koji nisu uspjeli biti deportirani. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • najiram 10 25.09.2021.

    po time ispada  da  je  židova  bilo  vi  nego  ostalih  naroda...gadna  izmišljotina...

  • lukicluka11 24.09.2021.

    ovaj zloglasni nacist je previše dugo uživao u svojim zloglasnim koljačkim djelima.

  • jumar 24.09.2021.

    Svašta ću ovdje pročitati, pa i to da jedan odred ubije preko 2 milijuna ljudi. Kako je to moguće bolje ne pitati, jer dobijete žuti karton zbog radoznalosti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare