To je to što me zanima!

Preokret u Austriji: Kandidat Zelenih pobijedio je desničara

Alexander Van der Bellen (72) je novi predsjednik Austrije. On je vrlo tijesno na izborima pobijedio desničara Norberta Hofera (45). Van der Bellen je osvojio 50,20 %, a Hofer 49,8 % glasova
Vidi originalni članak

Alexander Van der Bellen (72) bivši član stranke Zeleni je novi predsjednik Austrije. On je vrlo tijesno na izborima pobijedio desničara Norberta Hofera (45). Van der Bellen je osvojio 50,20 posto glasova, a Hofer 49,8 posto glasova. 
Nakon jučerašnjeg glasovanja, niti jedan kandidat nije želio proglasiti pobjedu jer je rezultat bio prilično izjednačen. Danas su se čekali još glasovi koji pristižu poštom. Nakon što su oni prebrojani Van der Bellen je proglašen pobjednikom. 

- Bit ću, dakako, nadstranački predsjednik, predsjednik svih. Puno smo razgovarali o podjelama u ovoj zemlji, na muškarce i žene, gradove i sela, bogate i siromašne, što možemo promatrati i kao dvije polovice koje čine Austriju, pri čemu je svaka polovica jednako važna - rekao je Van der Bellen. 

Kandidat ekstremne desnice Norbert Hofer nakon sinoćnjeg brojanja glasova iz kutije imao je blagu prednost no dogodio se preokret.

Van der Bellen osvojio je 16.000 glasova više od Hofera.  

Hofera je vijest o gubitku izbora zatekla kod kuće pa je preko Facebooka priznao poraz. 

Glasovi se moraju zbog problema opet prebrojati u jednoj općini, ali to neće utjecati na izborni rezultat, piše OE24. 

Van der Bellen je pobijedio u devet od deset najvećih austrijskih gradova, dok je Hoffer uglavnom slavio u ruralnim područjima.

Idi na 24sata

Komentari 309

  • Mira&Mira 24.05.2016.

    po komentarima kao da je neki dobrica pobjedio zloćka, svjetlo tamu ;)

  • jožek2 24.05.2016.

    Čudno pa čak i Hrvatska desnica tuguje zbog Austrijskih izbora jer nisu slićni njima dobili izbore, pa svuda u svjetu takvi gube.

  • Miške 24.05.2016.

    U Austriji dijaspora nema pravo glasa ali ima tuzemna pošta. A taj glas niš ne košta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare