To je to što me zanima!

Preostalo mu je nekoliko sati: Smaknut će nevinog čovjeka?

SAD: Richard Glossip (52) čeka smrtnu kaznu zbog poticanja na ubojstvo. Njegovi odvjetnici tvrde da imaju dokaze da je nevin. Smaknuće je nekoliko puta odgađano
Vidi originalni članak

Richard Glossip (52) je prije dva tjedna trebao biti smaknut u američkoj saveznoj državi Oklahoma. Nekoliko sati prije, smaknuće je odgođeno. Odvjetnici su sudu dali nove dokaze koji su trebali prema njihovom mišljenju dokazati da je Glossip nevin. No to je sad odbijeno i Glossip bi trebao biti u srijedu smaknut injekcijom.

Glossip je, terete ga,  1997. godine nagovorio ovisnika Justina Sneeda da ubije njegovog poslodavca, vlasnika motela Barry van Treesea. Sneed je priznao ubojstvo, ali je dao proturječne izjave i na kraju je teretio Glossipa. Zbog svoje "suradnje" s vlastima Sneed nije osuđen na smrtnu kaznu. 

Uoči 16. rujna kada je Glossip trebao biti smaknut, njegovi su odvjetnici uspjeli odgoditi smaknuće. Tada su pronašli svjedoka, zatvorenika, koji tvrdi da je čuo kako se Sneed hvali da je uspio svu krivicu prebaciti na Glossipa. No sud ipak nisu uspjeli uvjeriti. Sud smatra da novi dokazi samo proširuju od ranije poznatu teoriju. Glossip je trebao biti smaknut i prije godinu dana, ali nije bilo otrova niti osoblja. 

Glossip, pak, ima potporu mnogih. Helen Prejean (76), časna i aktivistica godinama prati njegov slučaj i o tome je napisala knjigu "Dead Man Walking" ("Odlazak u smrt"). Prema toj je knjizi je snimljen i film u kojem glume Sean Penn i Susan Sarandon. Sarandon se također bori za Glossipa. Tvrdi da ga je američko pravosuđe iznevjerilo i da je na njegovom slučaju zakazalo.

Idi na 24sata

Komentari 52

  • urar 30.09.2015.

    ma nisu ameri glupi kao što većina nas misli, pa lakše je da ga nevinog ubiju nego da plaćaju velike oštete zato što je nevin proveo puste godine u zatvoru...

  • tiha voda_492 30.09.2015.

    smaknut ce nevinog covjeka??? neka netko zaustavi ovo! neeeee, neee!!!

  • asadadio 29.09.2015.

    Pročitao sam malo svjedočenja onog Sneeda koji ga je okrivio. Bolje rečeno, okrivila ga je policija pa nagovorila ubojicu da svjedoči u zamjenu za blažu kaznu. Klasičan slučaj, koji se događa svugdje, a ima toga i u Hrvatskoj. Policija je uvjerena da je netko kriv, no nemaju dokaze pa ih moraju izmisliti. Obično se to radi kada zapravo i imaš dokaze, no oni ne bi prošli na sudu jer nisu legalno pribavljeni. Recimo da te policajac vidi kako divljaš po cesti. Vidi on da ti voziš oko 100 na sat, ali ne može ti ništa jer te nije snimio radarom, iako i na oko može sigurno procijeniti da voziš prebrzo, no to nije dokaz. Ali zato namjesti nešto, ako ništa drugo reći će da si bježao pred policijom, da se nisi zaustavio na znak stop. Sud zna čime se policija sve služi, ali zna i da to ne rade bez razloga. To je duga ruka zakona. Ponekad, ali rijetko, moguće je da je i policija u krivu, da namjeste nevinome čovjeku. To se zovu usputne žrtve. Ako nemaš sreće, nemaš sreće. Da li je Richard nevin, ili ne, teško je reći, no sigurno je da mu je namješteno. Cijelo svjedočenje je lažno, a osim svjedočenja nemaju ni jedan drugi dokaz. To ne znači da je nevin, jer možda policija ima neke dokaze, recimo, možda su ga prisluškivali i možda imaju video i audio zapise koji pokazuju da je Richard kriv, no ne smiju ih koristiti jer su prisluškivanja bila bez naloga. Što učiniti u tome slučaju? Namjestiti mu, ili ga pustiti da s izvuče? Ali ne mora značiti da je tako, možda su mu namjestili jednopstavno zato jer je nadobudni policajac htio riješiti slučaj, pa je imao intuiciju da je Richard kriv i tako dalje. Pročitajte malo više o ovome slučaju...dobro je znati kako te stvari funkcioniraju. Ovo nije film. Ovo se događa svakodnevno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare