To je to što me zanima!

Preporuka Bruxellesa: Uvedite ZERP, donijet će vam milijune

Podsjetimo, EU je zbog pritisaka iz Slovenije i Italije tijekom pregovora prisilila Hrvatsku da odustane od primjene ZERP-a prema zemljama Europske unije
Vidi originalni članak

Prema studiji koju je naručila Europska komisija i koja je u četvrtak predstavljena u Bruxellesu, Hrvatska bi povećala godišnji ulov iz Jadranskog mora za 29,3 milijuna eura kada bi koristila svoj Zaštićeni ekološki ribolovni pojas (ZERP), piše Večernji list.

Podsjetimo, EU je zbog pritisaka iz Slovenije i Italije tijekom pregovora prisilila Hrvatsku da odustane od primjene ZERP-a prema zemljama EU, a sada joj savjetuje suprotno. 

Na početku studije naglašeno je kako je riječ o mišljenju konzultanata koji su studiju radili, a da ni na koji način ne odražava stavove EU, zemalja članica niti bilo koje institucije EU. 

Studija koja je naručena i napravljena na istom mjestu s kojeg je Hrvatskoj sugerirano odustajanje od ZERP-a, sada preporučuje uspostavu gospodarskih pojaseva u Jadranskom moru i čitavom Sredozemlju. 

Latin: Mislim da Talijani ovo neće prihvatiti

Danilo Latin iz koordinacije za kočarenje rekao je za Dnevnik 3 HRT-a kako je za domaće ribare ovo odlična vijest jer im omogućuje ekskluzivno pravo na izlov. Ako procijene da je riblji fond veći nego mogu izloviti, mogu dio prepustiti susjedima, objasnio je. 

Ipak, nije euforičan jer se prema zaključku EK o svemu moramo dogovarati sa susjedima, a misli da Talijani to neće prihvatiti, a treba pričekati i odluku arbitražnog suda u sporu o pomorskoj granici između Hrvatske i Slovenije.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • brodograditelj 12.07.2013.

    I ja mislim isto!!!!!....hmmmm mozda...nennennne....cekaj bilo zapisnik sa sjednice sabora HDZ bio ....za prtiv za protiv...neke karte su se prikazivale u saboru.....treba pitat...

  • kamik 12.07.2013.

    Sad kad su nas zaduzili i vidili da nemamo vise love za uplacivat u (njihove) nase EU fondove toplo nam preporucaju kako skupit lovu da im mozemo polagat na EU racune. Prije bi samo HR imala korist ovako sad cijela EU ima korist, manje ce u nas ulagat jer se mozemo sami financirat....sve je jasno iz aviona.

  • Putschi 12.07.2013.

    Ljudi se nikako opametit ! prva prica; politicari lazu na kvadrat i nitko im vise ne vjeruje ! Druga prica ; sad politicari proture neku sitnu laz (kao i uvijek) , i opet im se sve vjeruje. Pa tko uopce "sitnim zubicima" govori istinu kad svasta vjeruju !!

Komentiraj...
Vidi sve komentare