To je to što me zanima!

'Prešao sam 100.000 km, ali u Međugorju mi je bilo najljepše'

Španjolac Jose, poznatiji pod nadimkom "Hodočasnik", je proveo zadnjih 11 godina hodajući od svetišta do svetišta. Prošao je oko 107.000 kilometara i ovisio o dobroti stranaca
Vidi originalni članak

Jose Antonio Garcia (67) je postao poznat pod nadimkom "Hodočasnik" u svojoj rodnoj Španjolskoj. Proveo je zadnjih 11 godina života putujući po svijetu. Prošao je više od 100.000 kilometara putujući od svetišta do svetišta. Tvrdi da je bio na svim kontinentima osim Australije. Ove godine je njegovo putovanje došlo kraju, prenosi Oddity Central.

Jose je rođen u španjolskoj provinciji Cadiz i proveo je većinu svog života na moru, kao pomorac. Nije bio baš 'najreligioznija osoba', kako sam priznaje. Nakon što je zamalo umro, posvetio je život hodočašćenju. Htio je posjetiti sva svetišta, dokle god bude mogao hodati.

Preživio je brodolom i proveo 8 mjeseci u barokomori

U 1999. godini radio je na ribarskom brodu. Jedini je od 17 mornara preživio brodolom.

Proveo je sate u smrznutom moru na obalama Norveške uz tijela preminulih kolega. Zahvalio je Bogu što je još uvijek živ i zavjetovao se da će otići do svih svetišta na svijetu ako preživi dan.

Nekoliko sati kasnije ga je pronašao spasilački tim, a idućih osam mjeseci je proveo u bolnici u barokomori kako bi se oporavio od ozlijeda.

Jako brzo je potrošio novac namijenjen za put

Nakon što je izašao iz bolnice, prva mu je stanica bila Santiago de Compostela, u Galiciji gdje je posjetio svetište Gospe Fatimske. Poslije toga je hodao sve do Rima, gdje je upoznao Papu Ivana II, i nastavio put prema brojnim europskim svetištima.

Nastavio je put Azije, preko Turske, Izraela, Sirije, Kazahstana, Tibeta i Indije. Hodočasnik je posjetio i Rusiju i Sjevernu Ameriku preko Aljaske. Šetao je do Meksika, i prešao do Južne Amerike, posjetivši mnoga svetišta. Tvrdi da je posjetio brojna budistička, islamska i kršćanska sveta mjesta. 

Njegov početni budžet je bio 36.000 eura, ali se taj iznos brzo istopio. Na kraju je ovisio o dobroti stranaca i tražio smještaj od lokalaca i upute za smjer u kojem treba dalje krenuti.

Putovanju je došao kraj, pamtit će Međugorje

Tvrdi da su mu najljepše uspomene iz tibetanskog samostana, u kojem je proveo šest mjeseci i posjet Međugorju. Rekao je da je to mjesto 'u kojem se stvarno osjeća vjera'.

Premda Josea nema kod kuće već cijelo desetljeće, njegova obitelj ga podržava i ponosna je na njega. Navikli su da ga nema jer je i kao pomorac bio neprestalno odsutan.

Posjetio je tisuće svetišta i hodao preko 107.000 kilometara diljem svijeta. Kaže da je sad napokon spreman da se vrati kući. 

 

Idi na 24sata

Komentari 72

  • ante.veliki 05.12.2016.

    Nemojte pohvalno pisati o Međugorju, jer ćete naljutit SDP-SKJ, pUpavca, i ostale svoje šefove, a mogli bi dobit i otkaz

  • Drpoje 05.12.2016.

    Procitavsi ovo dan mi je poceo fenomenalno. Jos se nisam prestao smijati. Smijeh je zdrav kazu, narocito rano u jutro. Mislim da je hrvatsko novinarstvo otislo u PM kad ovakve clanke stavljaju u dnevne novine. Imamo mi takvih na tone u Hrvatskoj sto ne zele raditi (znam mala je placa pa zasto bi), laprdaju okolo bez cilja, glasaju uvijek za istu bandu sto ih pokradose, smetaju im druge vjere, nacije, rase a u dusi sve dobri katolici. Bljak

  • Mia❤ 05.12.2016.

    MEĐUGORJE ❤

Komentiraj...
Vidi sve komentare