Obavijesti

News

Komentari 72

'Prešao sam 100.000 km, ali u Međugorju mi je bilo najljepše'

'Prešao sam 100.000 km, ali u Međugorju mi je bilo najljepše'

Španjolac Jose, poznatiji pod nadimkom "Hodočasnik", je proveo zadnjih 11 godina hodajući od svetišta do svetišta. Prošao je oko 107.000 kilometara i ovisio o dobroti stranaca

VIDEO

Jose Antonio Garcia (67) je postao poznat pod nadimkom "Hodočasnik" u svojoj rodnoj Španjolskoj. Proveo je zadnjih 11 godina života putujući po svijetu. Prošao je više od 100.000 kilometara putujući od svetišta do svetišta. Tvrdi da je bio na svim kontinentima osim Australije. Ove godine je njegovo putovanje došlo kraju, prenosi Oddity Central.

Jose je rođen u španjolskoj provinciji Cadiz i proveo je većinu svog života na moru, kao pomorac. Nije bio baš 'najreligioznija osoba', kako sam priznaje. Nakon što je zamalo umro, posvetio je život hodočašćenju. Htio je posjetiti sva svetišta, dokle god bude mogao hodati.

Preživio je brodolom i proveo 8 mjeseci u barokomori

U 1999. godini radio je na ribarskom brodu. Jedini je od 17 mornara preživio brodolom.

Proveo je sate u smrznutom moru na obalama Norveške uz tijela preminulih kolega. Zahvalio je Bogu što je još uvijek živ i zavjetovao se da će otići do svih svetišta na svijetu ako preživi dan.

Nekoliko sati kasnije ga je pronašao spasilački tim, a idućih osam mjeseci je proveo u bolnici u barokomori kako bi se oporavio od ozlijeda.

Jako brzo je potrošio novac namijenjen za put

Nakon što je izašao iz bolnice, prva mu je stanica bila Santiago de Compostela, u Galiciji gdje je posjetio svetište Gospe Fatimske. Poslije toga je hodao sve do Rima, gdje je upoznao Papu Ivana II, i nastavio put prema brojnim europskim svetištima.

Nastavio je put Azije, preko Turske, Izraela, Sirije, Kazahstana, Tibeta i Indije. Hodočasnik je posjetio i Rusiju i Sjevernu Ameriku preko Aljaske. Šetao je do Meksika, i prešao do Južne Amerike, posjetivši mnoga svetišta. Tvrdi da je posjetio brojna budistička, islamska i kršćanska sveta mjesta. 

Njegov početni budžet je bio 36.000 eura, ali se taj iznos brzo istopio. Na kraju je ovisio o dobroti stranaca i tražio smještaj od lokalaca i upute za smjer u kojem treba dalje krenuti.

Putovanju je došao kraj, pamtit će Međugorje

Tvrdi da su mu najljepše uspomene iz tibetanskog samostana, u kojem je proveo šest mjeseci i posjet Međugorju. Rekao je da je to mjesto 'u kojem se stvarno osjeća vjera'.

Premda Josea nema kod kuće već cijelo desetljeće, njegova obitelj ga podržava i ponosna je na njega. Navikli su da ga nema jer je i kao pomorac bio neprestalno odsutan.

Posjetio je tisuće svetišta i hodao preko 107.000 kilometara diljem svijeta. Kaže da je sad napokon spreman da se vrati kući. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.