To je to što me zanima!

Presude generalima: Saveznici dali podršku, Rusija se protivi

SAD, Njemačka i Velika Britanija izrazile potporu sudu i presudama koje Rusija smatra nepravednima. Ruski predstavnik rekao je da pravda nije zadovoljena
Vidi originalni članak

Theodor Meron, predsjednik Haaškog suda, u srijedu poslijepodne je u New Yorku podnio redovito izvješće Vijeću sigurnosti UN-a. Kada je u pitaju Hrvatska, sve što je rekao je da su izrečene oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, piše Večernji list.

Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Barmmertz rekao je kratko da njegov ured uspješno surađuje s Hrvatskom, Srbijom i BiH. Iako su ga iz Srbije oštro napali nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima, napade nije komentirao. Brammertz je rekao i da je tijekom suđenja utvrđeno da je zločina bilo pa očekuje da će nacionalni sudovi procesuirati počinitelje. 

Članice podijeljene oko presuda

Tijekom višesatne rasprave o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Ruandu vodeće članice Vijeća sigurnosti bile su podijeljene oko nedavnih presuda generalima Gotovini i Markaču, kao i bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju.

Tako su SAD, Njemačka i Velika Britanija izrazile potporu sudu i pozvale na poštivanje presuda za koje pak Rusija smatra da su nepravedne. Ruski predstavnik Vitalij Čurkin rekao je da pravda nije zadovoljena i da sud u radu ne pokazuje ni pravednost ni učinkovitost. Kina je proučila kako sud u radu mora biti nepristran.

Britanski  veleposlanik Philip Parham izrazio je potporu presudama i pozvao hrvatske vlasti da s dostojanstvom i poštovanje reagiraju na oslobađanje generala. Pozdravio je i poziv Haaškog suda Hrvatskoj da na domaćim sudovima procesuira zločine. 

Vijeću sigurnosti se u ime srbijanske vlade obratio Aleksandar Vučić koji je presude generalima nazvao sramotnima i naglasio da se međunarodna pravda mora primijeniti na sve, a nikako ne selektivno. Za Oluju je rekao da se radilo o neselektivnom napadu kojim je protjerano 250 tisuća Srba.Izrazio je nezadovoljstvo jer pred Haaškim sudom nije odgovarao niti jedan visoki dužnosnik iz Hrvatske ili BiH, iako je, kako je rekao, zločina bilo na svim stranama.

Hrvatski veleposlanik Ranko Vilović rekao je da razumije frustracije, ali da preispitivanje ili odbacivanje odluka suda ne može prihvatiti te dodao da članice međunarodne zajednice moraju poštivati presude. Podsjetio je da je Hrvatska svjesna pojedinačnih zločina koje je već procesuirala, a s tim radom planira i nastaviti. 


Idi na 24sata

Komentari 152

  • colt_1 07.12.2012.

    ma sta rusi ima da petljaju , ka da se njih nesto pita , oni i svrbi ista vnago , oboje se raspadaju malo po malo al zasigurno , vise ne mogu ni postenu pusku napravit a kamoli nesto drugo , ostalo im ka starom cuki samo da laju a nemaju cime ugrist , zubi im ostali po svim frontovima od afganistana do kosova , zivila nasa Hrvatska i zivila Republika Kosovo.

  • malena007 07.12.2012.

    ma nek jedu g... i Rusi i Kinezi,sad im još dajte lokala po Hrvatskoj nek se još više prošire,ebali vas oni

  • vekavac 06.12.2012.

    Karavana došla prošla i na cilj došla a kerovi i dalje laju li ga laju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare