To je to što me zanima!

Pretresi na fakultetima u BiH: Privedeno više ljudi zbog lažnih diploma u Mostaru, Travniku...

U okviru pretresa zaplijenjena je i veća količina novca, koji potiče iz nezakonitih aktivnosti, objavilo je Tužiteljstvo BiH
Vidi originalni članak

U velikoj policijskoj akciji u Bosni i Hercegovini u utorak su obavljeni pretresi na devet visokoškolskih ustanova u više gradova. Na meti istražitelja, kako navodi SIPA, bilo je devet osoba koje su privedene i to zbog nezakonitg izdavanja i nedozvoljene trgovine fakultetskih diploma na području BiH.

- U okviru pretresa zaplijenjena je i veća količina novca, koji potiče iz nezakonitih aktivnosti, a u skladu sa naredbom Suda BiH, vrši se oduzimanje obimne dokumentacije i predmeta u većem broju ustanova. Privedeno je više zaposlenika i visokih dužnosnika sveučilišnih ustanova u BiH - priopćili su iz Tužiteljstva BiH, a prenosi portal akta.ba. Kako su pojasnili, akcija pod kodnim nazivom "Klaster" uslijedila je nakon dugotrajne istrage usmjerene na suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije povezane s trgovinom lažnim diplomama.

Akcija je provedena u Mostaru, Banjoj Luci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Brčkom i Travniku.  Zasad je potvrđeno kako je tijekom pretraga policija zaplijenila veću količina novca koji potječe iz nezakonitih aktivnosti te kako je "u tijeku pljenidba dokumentacije na fakultetima koji su predmetom istrage".

- Ova akcija je dio napora Tužilaštva BiH i agencija za provođenje zakona u borbi protiv sistemske korupcije u Bosni i Hercegovini i otkrivanja i procesuiranja osoba koje činjenjem krivičnih djela nanose veliku štetu vladavini prava i svim građanima, kao i akademskoj i univerzitetskoj zajednici u segmentu  visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini - objavili su iz Tužiteljstva.

Više informacija bit će dostupno nakon završetka aktivnosti.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • Antifašistaaa 21.02.2023.

    Baš šteta, nakon toliko lobiranja HDZ-a da kupljena Mostarska diploma vrijedi u cijeloj EU.

  • nori 🖖 21.02.2023.

    Evo novih ministara

  • Juki9 21.02.2023.

    Mazanje očiju. A što je sa Sebijinom diplomom?

Komentiraj...
Vidi sve komentare