To je to što me zanima!

Preživjela stjuardesa: Ne želim više pričati o nesreći

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
JAT-ov avion 1972. godine nije pao zbog bombe već ga je srušila češka protuzračna obrana. Zbog te greške prikrili su cijeli incident i zavarali svijet
Vidi originalni članak

Nakon dugogodišnjeg istraživanja njemački dopisnik iz Češke Peter Hornung-Andersen tvrdi da je vijest o padu zrakoplova JAT-a 1972. godine falsificirala češka tajna služba kako bi prikrila vlastitu pogrešku. Rekord stjuardese Vesne Vulović, koja je preživjela pad s deset tisuća metara, ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda. Rezultate svoje dugogodišnje istrage njemački će novinar predstaviti sljedećeg vikenda na prvom programu njemačkog javnog radija. Prema Hornung-Andersenu, istina je da se 1972. godine zrakoplov tipa DC-9 jugoslavenske kompanije JAT srušio iznad mjesta Srpske Kamenice u sjevernoj Češkoj, blizu granice s bivšom Istočnom Njemačkom. Istina je nadalje da je stjuardesa Vesna Vulović jedina iz cijelog zrakoplova preživjela pad. Međutim, nije istina, tvrdi Hornung-Andersen, da je zrakoplov pao zbog eksplozije bombe i to s visine veće od 10 tisuća metara. Pozivajući se na materijale iz tajnih službi i razgovore sa stručnjacima i svjedocima nesreće, novinar tvrdi da je zrakoplov pao jer ga je pogreškom pogodila češka protuzračna obrana. U trenutku pada bio je jedva koju stotinu metara u zraku. Priča o bombi izmišljena je kako bi se prikrila pogreška čeških službi.
- Službi državne sigurnosti ondašnje komunističke Čehoslovačke pošlo je za rukom da svoju priču proširi po cijelom svijetu, a da čak ni na zapadu nitko ne posumnja u tijek događaja i prave uzroke pada zrakoplova - kaže Hornung-Andersen.
- Umjesto prave istrage, svijet je godinama pokušavao znanstveno objasniti čudo kako je stjuardesa preživjela pad s 10 tisuća metara - zaključio je novinar.

VESNA VULOVIĆ: NISAM NI TREBALA BITI NA TOM LETU
Vesna Vulović danas živi u Beogradu, a za Jutarnji list je kazala kako je nebulozna  tvrdnja da je avion letio na nekoliko stotina metara, jer je i laicima jasno da se na polovici puta ne može letjeti na manje od sedam tisuća metara. Vesna kaže da uopće nije trebala biti na tom letu, već je mijenjala kolegicu. Ona je, kad je čula da je Vesna Vulović preživila pad zrakoplova napustila posao stjuardese. Vesnu su iz JAT-a šest godina zvali na komemoraciju u Srbsku Kamenicu, ali je to prestalo 2002. godine. Uoči posljednje komemoracije autobus koji ih je vozio iz Praga umalo se prevrnuo. I taj je put preživjela, kaže. Dodala je kako je oo zadnji put da priča o padu zrakoplova DC-9.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Oltajmer 12.01.2009.

    @druže Tito, nisam ja kriv što su \"oni\" veći dio zadržali za sebe, pa pričali su da su veliki domoljubi, a vi ostali se niste ništa bunili, nego sada nešto, kad je novac već otišao u nepoznatim, pa i poznatim smjerovima.

  • drug Tito_1 12.01.2009.

    @oltajmer nisi nama slao ništa nego njima i zato ti se debelo smiju, mi smo imali veeliko nacionalno bogatstvo koje su u Hrvatskoj stvarali naši djedovi i očevi, i bili smo na prvim crtama što je neusporedivo sa onim što ste vi slali, naravno njima a ne nama Hrvatima koji ovdje živimo.

  • Oltajmer 10.01.2009.

    @druže Tito, dok je dijaspora i \"emigracija\"(azilanti) slala stotine miliona raznih dolara i maraka za obranu i preživljavanje u Hrvatskoj ratnih i poratnih godina, taj put je bila dobra jelda, ili nije? @25sat, kao što vidiš, ovdje još nije dovoljno raščišćeno što je emigracija, što su azilanti, što je dijaspora, što su domoljubi, a što i tko su ratni zločinci

Komentiraj...
Vidi sve komentare