Obavijesti

News

Komentari 15

Preživjela stjuardesa: Ne želim više pričati o nesreći

Preživjela stjuardesa: Ne želim više pričati o nesreći
6

JAT-ov avion 1972. godine nije pao zbog bombe već ga je srušila češka protuzračna obrana. Zbog te greške prikrili su cijeli incident i zavarali svijet

VIDEO

Nakon dugogodišnjeg istraživanja njemački dopisnik iz Češke Peter Hornung-Andersen tvrdi da je vijest o padu zrakoplova JAT-a 1972. godine falsificirala češka tajna služba kako bi prikrila vlastitu pogrešku. Rekord stjuardese Vesne Vulović, koja je preživjela pad s deset tisuća metara, ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda. Rezultate svoje dugogodišnje istrage njemački će novinar predstaviti sljedećeg vikenda na prvom programu njemačkog javnog radija. Prema Hornung-Andersenu, istina je da se 1972. godine zrakoplov tipa DC-9 jugoslavenske kompanije JAT srušio iznad mjesta Srpske Kamenice u sjevernoj Češkoj, blizu granice s bivšom Istočnom Njemačkom. Istina je nadalje da je stjuardesa Vesna Vulović jedina iz cijelog zrakoplova preživjela pad. Međutim, nije istina, tvrdi Hornung-Andersen, da je zrakoplov pao zbog eksplozije bombe i to s visine veće od 10 tisuća metara. Pozivajući se na materijale iz tajnih službi i razgovore sa stručnjacima i svjedocima nesreće, novinar tvrdi da je zrakoplov pao jer ga je pogreškom pogodila češka protuzračna obrana. U trenutku pada bio je jedva koju stotinu metara u zraku. Priča o bombi izmišljena je kako bi se prikrila pogreška čeških službi.
- Službi državne sigurnosti ondašnje komunističke Čehoslovačke pošlo je za rukom da svoju priču proširi po cijelom svijetu, a da čak ni na zapadu nitko ne posumnja u tijek događaja i prave uzroke pada zrakoplova - kaže Hornung-Andersen.
- Umjesto prave istrage, svijet je godinama pokušavao znanstveno objasniti čudo kako je stjuardesa preživjela pad s 10 tisuća metara - zaključio je novinar.

VESNA VULOVIĆ: NISAM NI TREBALA BITI NA TOM LETU
Vesna Vulović danas živi u Beogradu, a za Jutarnji list je kazala kako je nebulozna  tvrdnja da je avion letio na nekoliko stotina metara, jer je i laicima jasno da se na polovici puta ne može letjeti na manje od sedam tisuća metara. Vesna kaže da uopće nije trebala biti na tom letu, već je mijenjala kolegicu. Ona je, kad je čula da je Vesna Vulović preživila pad zrakoplova napustila posao stjuardese. Vesnu su iz JAT-a šest godina zvali na komemoraciju u Srbsku Kamenicu, ali je to prestalo 2002. godine. Uoči posljednje komemoracije autobus koji ih je vozio iz Praga umalo se prevrnuo. I taj je put preživjela, kaže. Dodala je kako je oo zadnji put da priča o padu zrakoplova DC-9.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo
Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...
OTKRIVAMO POČETNE POZICIJE

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...

Domovinski pokret želi 20 posto funkcija, što znači 11 državnih tajnika i barem tri ministarstva, ali i slobodne ruke za svoje politike: "Nećemo dati da nam HDZ uvali ono što godinama nije riješeno da trpimo udarce."