To je to što me zanima!

Prije četiri godine MIG-ovi su pali jer su se sudarili u zraku

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
23. rujna 2010. prilikom izvođenja vojne vježbe gađanja, pala su dva borbena aviona MIG 21, na području Plaškog. Službeni uzrok pada je sudar dvaju aviona u zraku
Vidi originalni članak

Prije četiri godine, 23. rujna prilikom izvođenja vojne vježbe gađanja, pala su dva borbena aviona MIG 21, evidencijskih brojeva 108 i 120 na području Plaškog, u mjestu Latin kod zaseoka Vukelići, i na brdu Huma.

Piloti satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik iskočili su iz aviona i sigurno se prizemljili. Oba pilota helikopterima su prebačeni u zagrebačku bolnicu Dubrava. Zadobili su tek ogrebotine. 

Fragment aviona pogodio je Mariju Klipu (69) u ruku dok je kopala krumpir u polju. Ruka joj je teško ozlijeđena, a tijelo je bilo puno gelera. Marija je kasnije prozvala ondašnjeg ministra obrane Branka Vukelića jer ju nije posjetio dok je bila u bolnici. 

Na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' u Slunju, od 20. do 23. rujna te godine se provodila obuka gađanja ciljeva na zemlji za posade helikoptera Mi-171 te obuka pilota borbenih zrakoplova MIG 21 za lociranje i djelovanje po ciljevima na zemlji. U obuci su sudjelovali piloti 91. zrakoplovne baze HRZ-a na Plesu sa četiri aviona MIG 21 te tri helikoptera Mi-171.

Tadašnji ministar obrane Branko Vukelić na sjednici Vlade je rekao da je odmah formirano istražno povjerenstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje je izašlo na mjesto nesreće.  Nakon više od četiri mjeseca od nesreće iz Ministarstva obrane su rekli da je uzrok pada MIG-ova sudar. Prilikom sudara su otpali kabina, sedam raketa i jedna bomba. Rekli su i kako se zrakoplovi nisu sudarili zbog kvara već iz sljedeća tri razloga: krive procjene meteoroloških uvjeta, zato što se piloti nisu držali procedure pri izvođenju vježbe i zato što se nisu držali procedure nakon izvođenja vježbe. 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Miočić Rtina 06.08.2014.

    Bože moj dragi jadna li je bila ta žena, nije ni znala što joj se dogodilo dok je mirno sa sigurnošću obrađivala svoje polje. Sram bilo tadašnjeg ministra obrane, to je obraz RH te vrhovnika u vladi. Sjećam se tog događaja i koliko mi je poznato piloti nisu izvršavali vježbu po sigurnosnim propisima (udaljenosti...). Kad se zbog ovakvih desi nesreća nekom tko svoj kruh zarađuje motikom nikog nije briga. Prepotentno od vrha pa do dna vlade!

  • jožek2 06.08.2014.

    U to vrjeme na vlasti je bila neka druga partija i za ostavkama vlade i odgovornog ministra nije se smjelo prozivati , jer oni nisu ništa znali.

  • Damba02 05.08.2014.

    Ove letece kante niti Bog nezeli remontirati a kamoli Ukrainci

Komentiraj...
Vidi sve komentare