To je to što me zanima!

'Prije mišljenja pročitajte ovaj rijetko kvalitetan dokument'

Stručnjakinja za ustavno pravo, prof. Sanja Barić, u svojoj objavi ističe kako je Dokument dijaloga kojeg je objavilo Vijeće za suočavanje s prošlošću, 'dokument rijetko kvalitetnog sadržaja'
Vidi originalni članak

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, na Facebooku je objavila osvrt na Dokument dijaloga, smjernice koje je u srijedu u Banskim dvorima donijelo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. 

PREMIJER O 'ZA DOM SPREMNI' 'Pozdrav se može koristiti kao iznimka uz prethodnu dozvolu'

Prof. Barić na početku moli sve zainteresirane da ne stvaraju mišljenja, komentiraju ili dovode u pitanje dok ne pročitaju, kako kaže, 'rijetko viđeni kvalitetan dokument, rijetko kvalitetnog sadržaja, teksta i konteksta.'

- Neobično rješenje, kojeg zovemo 'službena tolerancija inače neustavne prakse' ustavnopravno je dozvoljeno, upravo zbog iznimno uskog i vrlo preciznog dosega. (Ne, nema učlanjenja u HOS kao 'škuže' za korištenje neustavnog pozdrava...ni sličnih bedastoća koje se spominju u javnost) - piše profesorica Barić i ističe kako su iz medijskih izvještavanja izostale neke napomene. 

REAKCIJE NA ZDS Bernardić: Zaključak Vijeća o ustaškom pozdravu sramotan

- Ukazano je na potrebu širokog građanskog obrazovanja, u smislu upoznavanja s Ustavom i njegovim temeljnim postulatima. Ukazano je na potrebu široke edukacije sudbenih i upravnih tijela radi kvalitetne i ispravne primjene Ustava RH. Ukazano je na potrebu ujednačavanja prakse i razvoj sposobnosti ispravnog tumačenja pravnih normi. Iznad svega, ukazano je na nespornu potrebu i nesporan ustavni zahtjev demokratizacije političkih stranaka - napominje u objavi i dodaje kako je ovaj dokument 'dragulj humanosti i majstorija mogućeg u nemogućim uvjetima'. 

- Svaka stranica, svaka rečenica ima težinu - zaključuje uz poruku da se dokument bez straha može pročitati jer je 'razumljiv i nepravnicima'. 

Idi na 24sata

Komentari 105

  • Smoke_on_the_Water 01.03.2018.

    Stvar je tako jednostavna. Očigledno je da se plava i crvena Hrvatska nikada neće usuglasiti i pomiriti. Nikada. Rješenje je u pobjedi jednih ili drugih. Prizivam pobjedu nas plavih i to na demokratski način. Ima nas daleko više od crvenih i samo se trebamo bolje organizirati i ujediniti pa na parlamentarnim izborima dobiti 101 ruku. Nakon toga sve naše vrijednosti možemo staviti u Ustav RH. Može na žalost do pobjede doći i na drugim načinima, onima o kojima govori Carl Philipp Gottlieb von Clausewitz.

  • purgerica prva 01.03.2018.

    Pravo na slobodu govora, pravo na mišljenje, pravo na vlastitu emociju koja ne ugrožava tuđi život ili imovinu, trebalo bi biti u temeljima svakog suvremenog demokratskog društva. Nadamo se kako hrvatska Vlada vodi Lijepu našu upravo u tome smjeru te da neće učiniti korak unazad ikakvim zabranama i vratiti nas u dane sumorne i teške prošlosti kada su ljudi bili utamničavani zbog usklika: ”Ustani bane!” Ili: "Marijane, Marijane . . .!". Jedna zabrana nosi drugu, a kao što se djeca ne odgajaju batinama, ni narod ne može sazrijeti ni odrasti na istome principu. Jedino ako to baš i nije cilj.

  • 01.03.2018.

    Pročitao sam kompletan dokument i mogu se složit da je jako dobar. Ima nekih stvari s kojima se baš i ne slažem, ali dokument u cjelini je stvarno dobar. I bilo bi lijepo da naši političari maknu svoje prljave prste od njega, jer konačno je nešto na dobrom putu, pa nek s božjom pomoći tako i nastavi. Dobrim putem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare