To je to što me zanima!

Prijedlog: Legalizirati molove i za njih izdati koncesije na obali

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš zalaže se da se linija pomorskog dobra odredi za cijelu obalu. Ideja je da se legaliziraju molovi na hrvatskoj obali
Vidi originalni članak

Kaos u upravljanju pomorskim dobrom slika je Hrvatske, upozorili su HNS-ovci. Pomorsko dobro prazan je i neiskorišten prostor u kojem leži veliki gospodarski potencijal.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš zalaže se da se linija pomorskog dobra odredi za cijelu obalu. Ideja je da se legaliziraju molovi na obali, a u taj proces mogu ući svi koji su se u prostoru nalazili do 21. lipnja 2011. godine. Sada za njih nitko ništa ne plaća, a nakon legalizacije za njih bi se mogle utvrditi koncesije. Plan je da onaj tko mol koristi i to dokaže može dobiti koncesiju direktno, a ne kao što je sada propisano javnim natječajem. Ministrica je svjesna da će biti otpora, ali bitnim smatra da se taj veliki prostor konačno uredi i stavi u funkciju.

HNS-ovci napominju da imamo više od 6800 kilometara obale, odnosno da kontroliramo sedam posto pomorskog dobra na Mediteranu, a taj smo resurs potpuno zanemarili i devastirali. Nadaju se da se zakon neće “kiseliti” u ladicama i da će vladajuća većina u Saboru imati snage donijeti ga do srpnja 2014. jer je sadašnje stanje podloga za korupciju. 

Idi na 24sata

Komentari 44

  • 17.11.2013.

    Upravo suprotno, treba zabraniti BILO KAKVO koncesioniranje javnog morskog dobra, bez obzira radi li se o molu ili o plaži! Ustavna kategorija prava na kretanje trebala bi omogućiti svakom hrvatskom građaninu da pješke prođe od Savudrije do Cavtata, bez ikakvih prepreka ili ograničenja! Ministrice dođi u Novalju pa pogledaj uzurpaciju javnog morskog dobra u kampu Straško! Izgradili su zid posred plaže i žičanu mrežu koja ide U MORE! Kriminal!

  • Yassa 17.11.2013.

    ovo su lađaci sve će rasprodati i molovi u koncesiju pa se ni rivom neće više moći šetati ako ne platiš, koje budalaštine

  • Caffe-bar Gemini 17.11.2013.

    Prije 15 godina sam govorio da država treba oformiti agenciju za nadzor i iskorištavanje zaštitnog obalnog pojasa. Agencija bi davanjem koncesija za korištenje obalnog pojasa mogla u proračun uprihoditi min. milijardu eura godišnje. Novac bi se direktno mogao usmjeriti na vraćanje kredita za auto-ceste.

Komentiraj...
Vidi sve komentare