To je to što me zanima!

Prijelomni trenutak: MIG- ovi su vratili helikoptere

Ispovijest policajaca koji su helikopterima krenuli u Knin smiriti Srbe. Stigli su do Ogulina. Bilo im je jasno da je rat. Nakon toga osnivaju ATJ Lučko
Vidi originalni članak

Dali su nam maskirne odore i kratke Hecklere (strojnice) i mislili smo da smo najjači na svijetu, kroz smijeh danas pričaju momci iz MUP-ovih helikoptera koje su prije 20 godina presreli MIG-ovi zloglasne JNA. Na Policijskoj akademiji u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu na tečaj za 1. hrvatskog redarstvenika 5. kolovoza došlo je oko 1800 ljudi. Prošlo je samo 12 dana i oni su bili spremni. Spremni oduprijeti se velikosrpskoj agresiji, za početak “balvan-revoluciji”.
- Bilo je jutro, 17. kolovoza 1990. Zapovjednici su nas postrojili, stali ispred nas i pitali tko bi se malo helikopterom provozao do Knina. Sad, kad se toga prisjećamo, kao da su nas pitali za izletnički let, onako ležerno. Bila je to živa ‘otimačina’. Teško je danas opisati te osjećaje. Sve je bilo nabijeno jakim emocijama, bila je to posebna euforija - prisjećaju se momci. U glasu im se i danas “čuju” emocije, osjećaju se ponos i hrabrost. Sad su to odrasli ljudi, koji su prošli ratni pakao. U MUP-ove helikoptere ušli su kao mladići koji su bili spremni umrijeti za Hrvatsku.
- U Šimunsku je došao smeđi Landrover. Iskrcali su nam te odore, tzv. martićevke, i puške te nad ukrcali u helikoptere. Nas osam, koji smo poslije bili i prvi pripadnici ATJ-a Lučko, utrpali su u najveći helikopter i krenuli smo u Knin - pričaju nam ratnici. Tek osnovana hrvatska policija u Kninu je trebala deblokirati prometnice. No do Knina, taj put, nisu ni došli. Iznad Ogulina su ih presrela dva MIG-a.
- Letjeli smo iznad šume. Tad nam je zapovjednik rekao da moramo nazad jer će nas lovci srušiti. Gledamo dolje u šumu i mislimo: ‘Ma kako će nas lovac iz šume pogoditi?!’ Kad su projurila dva MIG-a, shvatili smo o kojim je lovcima riječ. Što će ti veća pucačina od toga kad ti MIG projuri pored helikoptera - prisjećaju se. MIG-ovi su im prijetili da će ih oboriti. Bili su primorani vratiti se u Zagreb.

NAORUŽANI KRATKIM HECKLERIMA I VELIKIM SRCEM
Na igralištu Policijske akademije u Zagrebu prvi hrvatski redarstvenici 17. 8. 1990. ukrcali su se u tri MUP-ova helikoptera. Krenuli su u Knin kako bi deblokirali hrvatske prometnice koje su balvanima i velikim kamenjem zakrčili pobunjeni Srbi. Na helikopteru su preko grba SFRJ nalijepili “šahovnicu”. Bili su naoružani samo kratkim automatskim puškama Heckler, ali i velikim srcem te domoljubljem.

ZAPOVIJED JNA: IZREŠETAT ĆEMO VAS, VRATITE SE
Dva su MIG-a 21 iz Beograda krenula presresti MUP-ove helikoptere. Dobili su zapovijed iz vrha JNA da hrvatske policajce vrate prema Zagrebu milom ili silom. Presreli su ih iznad Ogulina i zaprijetili im da će ih izrešetati ako se odmah ne okrenu i ne vrate prema Lučkom. Bili su prisiljeni poslušati ih.

PRVA AKCIJA HRV. SNAGA PROTIV POBUNJENIH SRBA
Kako su helikopteri bili prisiljeni vratiti se u Zagreb neobavljene zadaće, politički i policijski vrh shvatio je da moraju osnovati specijalnu postrojbu (ATJ Lučko osnovali su 7. rujna). Danas, 17. kolovoza, slavi se Dan zrakoplovne jedinice Specijalne policije.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Shizzlemnizzle_1 17.08.2010.

    Ja bih rekao da su imali sreće što ih srbi nisu oborili i bez upozorenja. Obzirom da se kasnije nije više niti znalo ko pije ko plaća, ko lud, ko zbunjen, ko normalan....

Komentiraj...
Vidi sve komentare