To je to što me zanima!

'Prijeti nam oduzimanje 200 milijuna eura iz EU fondova'

Hrvatska je sa samo 62% iskorištenih sredstava uvjerljivo na zadnjem mjestu ljestvice iskoristivosti fondova EU. Za pozitivan iskorak potrebno je učiniti više toga, kaže Maletić
Vidi originalni članak

Prema najavama ministra financija Zdravka Marića Hrvatska bi ove godine trebala iz EU fondova povući čak 78.5 posto više sredstava nego lani.  Ipak na terenu objava i provedba natječaja se odugovlači, veliki je manjak kadrova, sredstva iz socijalnog fonda su nam blokirana na šest mjeseci, pa se stoga postavlja pitanje je li ovaj ambiciozni cilj moguce realizirati i kako do novca iz EU fondova. Gostujući u emisiji Hrvatskoga radija "U mreži Prvog" odgovor su pokušali dati europarlamentarka Ivana Maletić i pomoćnik sektora za međunarodne poslove HGK Saša Bukovac.

Riječ je o ambicioznom planu koji je ne samo moguće provesti već ga je i nužno realizirati rekla je Ivana Maletić. 

- Hrvatska je sa samo 62% iskorištenih sredstava uvjerljivo na zadnjem mjestu ljestvice iskoristivosti fondova EU. Za pozitivan iskorak potrebno je učiniti više toga. Iz Europskog parlamenta već smo uputili prijedlog prema Europskoj komisiji da se pojednostave procedure natječaja. Mali i srednji poduzetnici jednostavno nemaju kapacitete da bi pratili sve ono što birokracija EU zahtjeva naglasila je.Sama državna administracija bi se trebala osposobiti da postane vodič poduzetnicima, a potrebno je uvesti red i u katastrima jer su nesređeni imovinsko pravni odnosi isto tako velika prepreka - rekla je Maletić.

- Pred novom Vladom je veliki posao osobito zbog velikih podbačaja u iskorištavanju fondova koje je napravila predhodna Vlada. Godine 2015. od 900 milijuna eura povučeno je samo 400 milijuna. Konstantno se povlačilo puno manje i zbog toga će se na kraju 2016. oduzimati sredstva, prema mojim procjenama oko 200 milijuna eura - dodala je europarlamentarka.

- Teško je očekivati rezultate već u prvoj godini rekao je Saša Bukovac. Potrebne su istinske promjene jer sve traje pretjerano dugo. Država bi trebala definirati kratkoročne i dugoročne ciljeve po pitanju EU fondova, a osobita pažnja bi se trebala posvetiti kapitalnim ciljevima. Pažnja se mora obratiti i na nedostatak stručnog kadra jer previše ljudi nakon što u državnoj službi stekne potrebna znanja odlazi u privatni sektor - kazala je Maletić.

Idi na 24sata

Komentari 129

  • 01.03.2016.

    pizda ti materina mljackalica

  • fredaster 29.02.2016.

    bas je zalim a zalim i nauku ( matematiku i statistiku) jer je neznaju koristiti , lupaju gluposti i za to dobivaju dobru placu???????????????????????????????

  • Lun@ 777 29.02.2016.

    Eh, gđa. Maletić, bila si velika perjanica HDZ-a, na prvom mjestu kada je trebalo pljuvati SDP. Umjesto da si kao EU parlamentarka pomagala da se novci iz EU fondova što više dobe, ti si svaki trenutak koristila da blatiš prijašnju vladu. No, svejedno to ti nije bilo dovoljno da postaneš barem ministarkom u Vladi HDZ-a. No, možda je to i dobro, jer nisi ama baš ništa napravila za Hrvatsku, a i teško mi je slušati tvoj monotoni glas, iritira me.

Komentiraj...
Vidi sve komentare