To je to što me zanima!

Zrak iznad Zagreba je čišći, ali svejedno budite doma, korona!

Zrak iznad Zagreba više nije zagađen, hrvatska metropola nije ni u prvih 50 najzagađenijih gradova (na 56. je mjestu s indeksom zagađenosti 38), a u petak smo bili najzagađeniji. No svejedno ostanite doma!
Vidi originalni članak

Nakon što je prije tri dana zrak iznad Zagreba bio najzagađeniji na svijetu, švicarska stranica IQ Air koja objavljuje kvalitetu zraka u svjetskim gradovima objavila je nove podatke o zagađenosti. 

Zrak iznad Zagreba više nije zagađen, hrvatska metropola nije ni u prvih 50 najzagađenijih gradova (na 56. je mjestu s indeksom zagađenosti 38). No svejedno ostanite doma! Na snazi su i dalje mjere obrane od širenja korona virusa, bez obzira kakav je zrak.

NE IZLAZITE IZ DOMOVA Oprez! Zrak u Zagrebu postao danas najzagađeniji u svijetu

Podsjećamo, u petak, 27. ožujka, zrak iznad Zagreba bio je najzagađeniji na svijetu. Sve je počelo u petak ujutro kad je u Osijeku izmjereno pet puta veća količina letećih čestica u zraku nego što je dozvoljena vrijednost. 

Vjetar je to odnio dalje prema Zagrebu, a iz Zavoda "Dr. Andrija Štampar" preporučili su građanima da izbjegavaju fizičke aktivnosti na otvorenome, što je posebno vrijedilo za starije i oboljele od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta. 

VATRA TRAJE 50 GODINA Vrata pakla: U pustinji iz koje stiže prljavi zrak gori krater...

Radi se o, kako su stručnjaci objasnili, lebdećim česticama, to su sitne čestice prašine koje ulaze u pluća i mogu ući i u krvotok. One oštećuju i izazivaju akutne, kronične respiratorne probleme.

Iz Zavoda su i u nedjelju preporučili građanima da zbog onečišćenja, iako se stanje poboljšalo u odnosu na petak, ipak ne izlaze van kako bi smanjili rizik od izlaganja onečišćenju.

ZAGAĐENI ZRAK U HRVATSKOJ 'Ne izlazite još van, čestice iz zraka ulaze u pluća i krvotok'

Neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica koje su zabilježene u petak bile su zapravo čestice pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koje se nalazi istočno od Kaspijskog jezera.

<<< zanima vas tema o pustinji Karakum koju zovu 'Vrata pakla'? Više o tome pročitajte ovdje >>>

Idi na 24sata

Komentari 45

  • lokal patriota 30.03.2020.

    A jel možda i drugdje u Hrvatskoj čist zrak, osim u tom vašem Zagrebu?? Kakvo je stanje u Vukovaru, Vinkovcima, Osijeku, Brodu, itd.?????

  • ARMAGEDON 30.03.2020.

    Zrak u hrvatskoj zagadjuje RS-a svojom rafinerijom !

  • danyyyy 30.03.2020.

    Ovo mi je najgluplja preporuka kada je u pitanju zagađen zrak, ne izlaze van i zatvorite prozore, kako to može pomoći, od kuda zrak u našem stanu nego izvana ili je obrnuto!

Komentiraj...
Vidi sve komentare