To je to što me zanima!

Profesori: Banke su gubitak i rizik prebacile na leđa dužnika

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Profesori ekonomije Ivan Lovrinović i Drago Jakovčević odgovorili su na napade Hrvatske udruge banaka koja ih je pokušala diskreditirati zbog njihovih izjava
Vidi originalni članak

Hrvatske su banke prebacile rizik na klijenta, to je sada jasno. One su prvo nudile kredite u švicarskim francima, prodavale ih klijentima, a tek onda se zaduživale i tražile ravnopravnu poziciju, rekao je Drago Jakovčević, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i stručni suradnik Udruge Franak. Jakovčević je uz profesor Ivana Lovrinovića analizirao podatke HNB-a o poslovanju hrvatskih banaka sa švicarskim francima.

- Banke su nudile i prodavale kredite u kunama uz valutnu klauzulu u švicarskom franku bez pokrića u depozitima ili djelomice s pokrićem. Razliku su nadoknađivale financijskim izvedenicama na tržištu. Tako je rizik prebačen na dužnika koji ne mora znati kako se zaštititi od tog rizika, to je posao stručnjaka - rekao je Jakovčević. Dodaje kako švicarski franak nikad nije novčanim tokom ušao na hrvatsko bankarsko tržište.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Da jest, mi bismo to vidjeli na pričuvama HNB-a. Banke se nisu zaduživale u švicarskim francima - rekao je Jakovčević i istaknuo kako su takve š pekulacije dozvoljene u unutarnjem poslovanju, ali nisu na račun klijenta koji o tome nema saznanja niti je mogao imati.  Jakovčević kaže da su banke do franaka dolazile u 30 posto slučajeva zaduživanjem u toj valuti, a u 70 posto slučajeva radilo se o špekulacijama, odnosno raznim financijskim instrumentima kao što je već spominjani SWAP sustav.

- Tražimo od Vlade i od hrvatskih poduzeća da se prestanu zaduživati s valutnom klauzulom na domaćem tržištu - poručili su Ivan Lovrinović i Drago Jakovčević, koji smatraju da se valutna klauzula treba ostaviti samo ta poslovanje s međunarodnim transakcijama jer se inače ugrožava monetarna vlast u Hrvatskoj. Pozvali su HNB da počne odobravati kunske kredite.

Komentirali su i Hrvatsku udrugu banaka koja ih je prozvala zbog širenja neistina.

- To je jedan od rijetkih slučajeva od samostalnosti Hrvatske da je netko tako grubo nasrnuo na slobodu javne riječi, koja je zaštićena Ustavom. Očito su banke nervozne i žele stvari rješavati preko koljena - rekao je Jakovčević i istaknuo da im je žao što nisu mogli nastaviti raspravu na određenoj razini.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Idi na 24sata

Komentari 138

  • Ray Barone 04.02.2015.

    Ukidanje devizne klauzole je prvi korak da se nešto takvo više ne ponovi...

  • BERTOLINA 29.01.2015.

    ajde nadzorni savjetniče skini nam se više s one stvari....ocito je di radiš....kad mi dodjes u ruke dat cu ti da si sam izvadiš krv ,uguras kateter u maloga i da se sam operiraš............jer bi po tvojem ja trebala znat financijske pizdarije ,a ljudi to školuju godinama ,a onda ti po mojem..ovo sto ja školujem godinama! fuj te bilo

  • ljubica ljubičica_1 29.01.2015.

    Ovo dvoje profesora nemaju pojma o čemu govore ?Da nemeju i oni krdite u CHF ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare